Denúncia de l’OMS

La vacuna contra la Covid no arriba als països pobres: només se n’han posat 25, amb prou feines un 0,00006% del total

  • Els 39 milions de vacunats per ara, a 49 països, representen un 0,5% de la població mundial

  • «El món està a tocar d’un catastròfic fracàs moral, i el preu d’aquest fracàs es pagarà amb vides», critica Tedros Adhanom Ghebreyesus

La vacuna contra la Covid no arriba als països pobres: només se n’han posat 25, amb prou feines un 0,00006% del total
2
Es llegeix en minuts

Dels 39 milions de dosis de la vacuna anti-Covid que s’han administrat ja al planeta, només 25 (és a dir, un 0,00006%) han sigut inoculades a persones en països pobres, ha assegurat el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que en va demanar un repartiment més just. «El món està a tocar d’un catastròfic fracàs moral, i el preu d’aquest fracàs es pagarà amb vides i llocs de treball als països més pobres», va assenyalar el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en el discurs d’obertura del Comitè Executiu de l’OMS, que es reuneix al llarg dels pròxims nou dies.

Tedros va recordar que les vacunes per a la pandèmia de la grip A que va emergir el 2009 no van arribar als països en desenvolupament fins després que acabés aquella crisi, o que els fàrmacs per a portadors del virus VIH van arribar als afectats a les nacions pobres una dècada després que a les riques, errors que no s’han de repetir.

«La recent emergència de variants del coronavirus altament contagioses fa que el desplegament ràpid i equitatiu de les vacunes sigui encara més important», va insistir Tedros. «No seria just que adults joves i sans als països rics es vacunin abans que puguin fer-ho treballadors sanitaris i persones grans als països més pobres. Hi haurà dosis per a tothom, però ara hem d’actuar com una gran família per donar prioritat als que estan en més risc», va assegurar.

Tedros també va lamentar que «alguns països estiguin donant prioritat a acords bilaterals» per a l’adquisició de vacunes, cosa que segons la seva opinió està encarint els preus de les dosis. Així «vaig poder retardar els enviaments de la plataforma COVAX», coordinada per l’OMS per garantir un accés equitatiu de les vacunes als països en desenvolupament amb ajuda financera dels països desenvolupats, que alhora financen les investigacions de les farmacèutiques en la iniciativa.

Malgrat les desigualtats, Tedros va assegurar que encara no és tard per revertir la situació, i va demanar a la comunitat internacional «treballar conjuntament perquè en els cent primers dies d’aquest any la vacunació de treballadors sanitaris i persones grans estigui en marxa a tots els països».

Només 25 dosis

Notícies relacionades

Els 39 milions de vacunats que hi ha ara, a 49 països, representen un 0,5% de la població mundial, i els 25 vacunats en països pobres als quals va al·ludir Tedros són a Guinea.

Els països que per ara han aconseguit vacunar més persones són els Estats Units (12 milions), la Xina (10 milions), el Regne Unit (4,3 milions), i Israel (2,4 milions, més de la quarta part de la seva població).