El meteorit albirat a Galícia és similar al que va provocar grans destrosses a Rússia fa vuit anys

  • El superbòlid va il·luminar de matinada tot el cel amb feixos de colors dos minuts acompanyat d’un gran terrabastall

3
Es llegeix en minuts

La sorprenent resplendor que ha il·luminat el cel de Galícia aquesta matinada ha resultat ser un meteorit. Resolt el misteri, és temps per a la investigació. Astrònoms de tot el país han sol·licitat ajuda a tots els que hagin presenciat aquest objecte per poder determinar dades referents a les seves dimensions, la seva trajectòria, el seu origen i la seva velocitat. De moment i a falta de complexos càlculs matemàtics i noves dades, els científics pensen que es tracta d’un meteoroide similar al qual va caure a Rússia el 2013 i va provocar importants destrosses per culpa de la seva ona de xoc, una pedra espacial denominada superbòlid.

Eren exactament les 1.19 hores d’aquest dilluns quan el cel de Galícia es va il·luminar per complet. El superbòlid va travessar l’atmosfera gallega en direcció nord-sud convertit en una bola de foc. Segons explica Igor Piñeiro, vicepresident de l’Associació Astronòmica Sirio de Pontevedra, els primers albiraments es van produir a Galícia, a El Bierzo i al nord de Portugal i els últims reports arriben de la zona d’Andalusia. Molts dels que en aquells moments estaven desperts fins i tot parlen del fort terrabastall que es va sentir uns segons després de la fogonada. «El meteoroide va entrar a l’atmosfera a una velocitat aproximada d’entre 10 i 70 quilòmetres per segon, per això es va sentir aquest ‘boom’ sònic. El bòlid va superar la velocitat del so», explica l’astrònom de Pontevedra, per això primer es va poder veure l’esclat lluminés i dos minuts més tard es va sentir el terrabastall. Alguns testimonis també descriuen diferents ràfegues de colors que es poden explicar per la combustió de diferents compostos de la pedra que es van anar volatilitzant durant el seu descens.

«És un meteoroide d’una mida considerable», afegeix Piñeiro, que estima que el seu pes pot estar entre la mitja tona o fins i tot assolir les 60 en funció dels minerals que componguessin la roca. És comparable a l’objecte que va caure a Rússia fa poc menys de vuit anys i que va provocar força danys humans i materials. «Evidentment aquest no és tan destructiu perquè té menys massa, però, pel seu ‘boom’ sònic i pels seus efectes de lluminositat, s’hi pot comparar salvant les distàncies. Aquest no va fer res més enllà de la llum i el so», aclareix.

L’equip investigador del CSIC ja ha posat fil a l’agulla i mira de calcular l’òrbita del meteoroide per determinar-ne l’origen. Tampoc se sap si ha arribat a tocar terra perquè a l’entrar a l’atmosfera a tanta velocitat el més probable és que hagi esclatat o s’hagi desintegrat abans de poder arribar a la superfície. Explica Igor Piñeiro que aquest fenomen no és tan anòmal, però que la majoria de les vegades passa desapercebut: «Al cap de l’any cauen tones i tones de pedres de l’espai a la terra».

Nombrosos testimonis relaten el seu albirament a les xarxes socials

Notícies relacionades

Persones de Vigo, Cangas, Pontevedra, O Grove, Ourense, Sanxenxo, Lugo, Chantada, Santiago, Ponferrada, Lleó, Braga... van poder presenciar, estupefactes, aquest fenomen. «Estava estudiant davant la finestra i vaig veure una fogonada blava semblant a un llamp, però molt més gran i intensa, fins i tot vaig pensar que havia sigut una al·lucinació», explica una usuària de Twitter, des de Lugo. Una altra pregunta si algú més ha vist «la llum taronja i blava que ha passat pel cel, molt molt a prop, a les 1.24 hores a Ourense».

Aquest meteoroide és molt diferent, no obstant, a l’albirat el mes d’abril del 2020, quan es va entreveure un objecte en flames caient cap al mar de Galícia. Com està passant en el cas de la manifestació celestial d’avui, un bon nombre de persones el van definir com un meteorit, però va resultar ser un coet de les naus Soiuz llançat a l’Estació Espacial Internacional, que llavors es trobava sobre Portugal.

Temes:

Galícia