Ayuso no tanca Madrid i només imposa toc de queda a les 23.00 i tancament de bars a les 22.00

La Comunitat desobeeix l’acord del Consell Interterritorial que l’obliga a confinar Madrid i set municipis més

GRAF5612  MADRID  15 12 2020 - La presidenta de la Comunidad de Madrid  Isabel Diaz Ayuso  firma un protocolo general de actuacion con las grandes superficies de distribucion para promocionar el consumo de alimentos de Madrid en Navidad  EFE  J j  Guillen

GRAF5612 MADRID 15 12 2020 - La presidenta de la Comunidad de Madrid Isabel Diaz Ayuso firma un protocolo general de actuacion con las grandes superficies de distribucion para promocionar el consumo de alimentos de Madrid en Navidad EFE J j Guillen / J J Guillen

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Malgrat que la incidència de coronavirus s’ha incrementat un 51% des de la primera setmana de l’any, la Comunitat de Madrid es nega a aplicar l’acord del Consell Interterritorial del 30 de setembre, que obliga a confinar perimetralment les ciutats grans amb més de 500 casos d’incidència acumulada per 100.000 habitants, un llindar que supera Madrid capital i set municipis més de la regió. Fonts del Ministeri de Sanitat afirmen que l’esmentat acord «continua en vigor» des de la seva publicació en el BOE l’1 d’octubre, tal com ha publicat EL PERIÓDICO. Tanmateix, el Govern capitanejat per Isabel Díaz Ayuso no preveu complir-lo perquè «no és vinculant», segons ha indicat el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, aquest divendres en roda de premsa.

La resposta de l’Executiu madrileny davant l’increment de casos continua sent, per tant, la de continuar amb les «mesures quirúrgiques», segons la seva pròpia denominació, que consisteixen a continuar amb els confusos tancaments per àrees sanitàries i que en rara ocasió impliquen ciutats senceres, a la qual cosa aquest divendres la Conselleria de Sanitat ha afegit l’ampliació del toc de queda a les 23 hores i el tancament de bars i restauració a les 22 hores. Només podran obrir en horari nocturn les farmàcies, gasolineres i aquells que presten serveis imprescindibles. 

Aquestes mesures són molt més laxes que les aplicades per altres autonomies o països de l’entorn europeu, malgrat que la Comunitat de Madrid té una incidència acumulada de 618 casos per 100.000 habitants, la segona pitjor dada d’Espanya, darrere d’Extremadura.

Canvi de criteri

I en aquest preocupant context, la Comunitat de Madrid ha canviat el criteri que va aplicar la setmana passada i que va consistir a confinar les àrees sanitàries amb més de 400 casos per 100.000 habitants, que l’hagués obligat a tancar perimetralment el 92% de Madrid, per un llindar poc definit i que es basa a aplicar restriccions en aquelles àrees que presenta una «tendència de creixement significativa» i no associada a col·lectius concrets, segons ha explicat la directora de Salut Pública, Elena Andradas. Així mateix, les àrees triades superen la incidència mitjana de la comunitat, de 618 casos, i tenen una transmissió comunitària superior a la que es dona a les llars. 

Això suposa que a partir del dilluns es controlaran –amb vigilància aleatòria– les entrades i sortides a 47 zones bàsiques de salut, sis més de les actuals, cosa que implica controlar els moviments d’entrada i sortida d’1,3 milions de madrilenys, exclusivament el 20% de la població, que concentren el 25% dels contagis. I això sobre el paper, perquè en realitat amb prou feines hi ha controls i són molts els madrilenys que desconeixen si la seva àrea està confinada, una situació que la Comunitat va intentar la setmana passada solucionar amb l’enviament d’un SMS als afectats, mesura que es repetirà en els pròxims dies.

Les àrees confinades 

D’aquesta manera, a partir d’aquest dilluns, 18 de gener, a les 00.00 hores es limita l’entrada i la sortida per 14 dies, és a dir fins a les 00.00 hores de l’1 de febrer, a la zona de Las Matas, a Las Rozas; Sierra de Guadarrama, a Collado Villalba; la zona de Parque Coímbra, a Móstoles; i les zones d’Alacant, El Naranjo i Parc Loranca, a Fuenlabrada. Amb aquestes dues últimes zones, tot el municipi de Fuenlabrada queda perimetrat (ja estaven limitades les zones de Francia, Cuzco, Panaderas i Castilla la Nueva). 

Així mateix, entren en vigor limitacions d’entrada i sortida per 14 dies a cinc localitats concretes que no coincideixen amb el d’una zona bàsica, per estar més localitzats els focus de transmissió: Fuente el Saz, San Agustín de Guadalix, El Molar, Pedrezuela i La Cabrera.

A més, es prorroguen les limitacions fins a les 00.00 hores de dilluns 25 de gener a tot el districte de Barajas a Madrid capital, amb les zones de Barajas i Alameda de Osuna. També es mantenen fins aquell mateix dia a les zones d’Andrés Mellado (Chamberí), Sanchinarro (Hortaleza), Aravaca (Móncloa Aravaca), General Moscardó (Tetuán); Virgen del Cortijo, Benita d’Àvila i Silvano (Hortaleza), Mirasierra i Las Tablas (Fuencarral-El Pardo); Jazmín (Ciudad Lineal); Montesa, General Oráa i Baviera (Salamanca), i Alpes i Rejas (San Blas-Canillejas). 

Tot Alcobendas i San Sebastián de los Reyes

Notícies relacionades

Així mateix, es manté perimetrat tot el municipi d’Alcobendas i el de San Sebastián de los Reyes, mentre que el municipi de Móstoles continua amb restriccions a les zones de Felipe II, Alcalde Bartolomé González, Presentación Sabio, Dos de Mayo i El Soto, unint-se a partir d’aquest dilluns Parque Coímbra. A Getafe es manté Getafe Norte; a Aranjuez, les de Las Olivas i Aranjuez; a San Fernando de Henares les zones de San Fernando i Los Alperchines; a Rivas-Vaciamadrid la zona bàsica de salut de Rivas La Paz; i també la zona de Torrelodones, que comprèn els municipis de Torrelodones i Hoyo de Manzanares. 

A part, es continua amb les restriccions per entrar i sortir a les següents localitats que no coincideixen amb una zona bàsica de salut: Arroyomolinos, Talamanca del Jarama, Valdeolmos-Alapardo, Collado Mediano, Becerril de la Sierra, Cadalso de los Vidrios, Campo Real, Titulcia, Velilla de San Antonio, Ciempozuelos, Navalcarnero, Algete, Mejorada del Campo i Villarejo de Salvanés.