Crisi sanitària

La Fiscalia de Barcelona arxiva la majoria de casos penals per la Covid a les residències

  • De les quarantena de diligències obertes en la primera onada de la pandèmia només queden actives vuit denúncies

  • Entre els motius hi ha a falta d’indicis delictius o que un jutge ja està investigant l’assumpte

  • El ministeri públic continua controlant el compliment dels plans de la Generalitat a cada centre

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant la primera onada de la pandèmia del coronavirus, les fiscalies de tot Espanya van començar a obrir desenes d’investigacions pels contagis a les residències i la falta d’equipament de protecció (EPI) per al personal d’aquestes. La majoria no han arribat a bon port davant la dificultat de provar la negligència. A Barcelona es van incoar una quarantena de processos per la via penal. D’aquest total, 31 han sigut arxivades i només vuit encara s’estan tramitant. Per ara, la fiscalia barcelonina no ha presentat cap querella o denúncia als jutjats fruit de les seves indagacions, segons fonts d’aquesta institució. No obstant, continua exercint el control del compliment en un altre tipus d’actuacions dels plans d’actuació i els protocols fixats per la Generalitat a cada centre. 

Els arxius decretats per la Fiscalia de Barcelona són per motius variats, però el més significatiu és la inexistència d’indicis delictius. Però també hi ha altres arguments, com la falta de competència territorial (s’hauria d’haver presentat en una altra fiscalia), que un jutge ja estigui investigant (el ministeri públic té l’obligació de cessar la seva investigació si ho està fent ja un jutjat) o la derivació de l’assumpte a la via civil per fer un seguiment del centre. Les fonts jurídiques consultades al·leguen que algunes denúncies que al seu dia es van presentar per suposada mala gestió de les residències durant els primers mesos de pandèmia eren generalistes i no aportaven prou dades perquè una investigació penal tirés endavant.

Una de les denúncies arxivades aglutinava una desena de residències, algunes dependents de la Generalitat, de l’àrea metropolitana. La fiscalia l’ha derivat a la via civil per controlar l’actuació en aquests geriàtrics. A l’entendre del col·lectiu de familiars que va presentar la denúncia s’estava vulnerant els drets de salut i l’atenció sanitària dels residents durant la pandèmia. Amb l’escrit s’adjuntava documentació recollida per persones que havien perdut algun familiar en aquests centres, així com historials clínics i testimonis de parents i treballadors del centre.

Vigilància de la gestió

Notícies relacionades

La fiscalia de Barcelona, igual com les de la resta d’Espanya, va arribar a obrir en aquesta primera onada un altre tipus d’actuacions no penals, sinó també civils. En concret les diligències dirigides a protegir els drets de les persones vulnerables, en aquests supòsits dels avis que resideixen als geriàtrics. En aquests moments, hi ha una vintena d’assumptes d’aquest tipus encara vigents.

En aquestes actuacions civils s’està controlant el compliment dels plans d’actuació i protocols establerts per la Generalitat per a cada residència, més o menys estrictes depenent del grau d’afectació sanitària. També es té en compte especialment la vigilància de les mesures de personal de reforç, el tractament i l’aïllament dels residents contagiats, el trasllat als hospitals dels malalts i la relació dels interns amb els seus familiars, segons fonts de la fiscalia.