La pandèmia a Catalunya

Comerç i restauració porten cubells d’excrements simulats davant la Generalitat per les restriccions

«No podem continuar tolerant aquests tancaments constants», asseguren en una protesta treballadors de botigues, bars i restaurants

3
Es llegeix en minuts

Nova protesta de la restauració i el comerç per les restriccions decretades a Catalunya per fer front a la pandèmia de coronavirus i que els afecten especialment. Membres de les patronals d’aquests sectors han portat cubells que simulaven contenir excrements a les portes del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per denunciar la situació que passen al veure’s obligats a tancar els seus establiments. «No podem continuar tolerant aquests tancaments que estem patint i que estan portant a la ruïna bona part de la restauració i del comerç, que no poden resistir els talls d’activitat sense rebre cap compensació econòmica», ha assenyalat el president de Barcelona Oberta.

Un centenar d’empresaris i treballadors de comerços, bars i restaurants s’han concentrat a les portes del Palau per demanar un canvi de política al Govern, a qui acusen d’arruïnar-los amb les seves mesures per combatre la pandèmia. Organitzacions com Barcelona Oberta, Comertia, Foment, Pimec, Cecot, Barcelona Comerç i el Gremi de Restauració de Barcelona han firmat un manifest conjunt amb 10 propostes per «salvar» els 120.000 llocs de treball de la restauració i el comerç. Demanen «acabar amb la discriminació dels establiments ubicats als centres comercials» –recordem que amb les noves restriccions els centres comercials estan tancats– i reobrir les botigues que s’ubiquen en aquests espais. També reclamen reobrir l’activitat comercial els caps de setmana –ara només poden obrir comerços considerats bàsics–. Remarquen que en cap de setmana es factura entre el 30% i el 40% del total setmanal.

A més, demanen suprimir les limitacions que impedeixen obrir als comerços de més de 400 metres quadrats i eliminar les restriccions horàries de la restauració. El director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha lamentat que hagin de plantar-se a la plaça de Sant Jaume davant la falta de diàleg amb el Govern. «L’única resposta que té el Govern per a les empreses, els autònoms i els treballadors és la ruïna, l’empobriment, l’absència absoluta d’ajuts i el tancament immadur d’activitats», ha afegit Pallarols.

Ajuts econòmics

Les 15 organitzacions empresarials que firmen el text veuen necessari que es condonin part dels crèdits ICO concedits, «com a compensació de les pèrdues ocasionades per a les constants restriccions de l’activitat sofertes durant el 2020 i el 2021».

Una altra via que plantegen per salvar els seus negocis són subvencions directes a fons perdut, similars a les que s’estan donant en altres països de la UE. El manifest també exigeix l’ampliació dels ertos fins a final del 2021 i una llei per poder ajustar plantilles, suspensió dels impostos i de les taxes durant els períodes de tancament i reducció de l’activitat. «No hi ha dret que no tinguem cap tipus de compensació per a la greu situació a la qual se’ns està portant», ha lamentat el president de Barcelona Oberta, Gabriel Gené.

Notícies relacionades

A més, consideren que els governs han de destinar recursos a un control més gran de les interaccions socials: fer test d’antígens a la població, comptar amb més rastrejadors per evitar celebracions privades i més control en el transport públic i al carrer per minimitzar el present índex de contagis.

«El sector empresarial vol mostrar la seva preocupació i indignació davant la falta de planificació i previsió d’aquesta tercera onada pandèmica per part del Govern, que no ha ampliat el personal sanitari ni ha aprovisionat als hospitals de més ucis disponibles», denuncien. Exigeixen una «gestió de la situació que no discrimini els sectors, que sigui coherent i tingui en compte tots aquells àmbits en què es produeix interacció social, com el transport públic i les celebracions privades».