A Vigo

Condemnada una empresa que va acomiadar una treballadora per casar-se

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Galícia no és ferma i el cas ha arribat al Suprem

Condemnada una empresa que va acomiadar una treballadora per casar-se
2
Es llegeix en minuts

En matèria de vulneració de drets fonamentals en els últims anys s’han dictat sentències que per exemple van condemnar empreses per acomiadar treballadores embarassades o, com recentment a Vigo, que encara estaven en ple tractament de fecundació in vitro. Però hi ha altres motius de pes, molts d’aquests menys coneguts, pels quals el cessament d’un contracte pot acabar sent declarat nul en seu judicial. I un clar exemple és un cas en què el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG) ha donat la raó a un advocat de Vigo, que representa l’empleada que havia perdut la seva feina: els magistrats condemnen una empresa que va acomiadar una tècnic perquè aquesta contrauria matrimoni, segons publica avui ‘El Faro de Vigo’.

Per a la sala hi ha indicis evidents que es va produir una «discriminació» per raó de «canvi d’estat civil». En tot cas, a aquest assumpte encara li queda recorregut judicial ja que la decisió no és ferma: ara és al Tribunal Suprem arran del recurs de cassació per a unificació de doctrina formalitzat per l’empresa i a què s’ha oposat la demandant.

Indemnització per danys morals

Notícies relacionades

El TSXG ha estimat el recurs presentat per la treballadora contra la sentència dictada en primera instància, que s’havia limitat a considerar l’acomiadament improcedent. La dona va ser representada per l’advocat de Vigo José Luis Feijóo Borrego, que explica que el que va fer l’alt tribunal gallec va ser declarar la nul·litat de l’acomiadament a causa de discriminació, condemnant la «immediata readmissió» de la treballadora –que de fet ja va poder tornar al seu lloc de treball– amb l’abonament dels salaris deixats de percebre. «I a causa que hi va haver una vulneració d’un dret fonamental, la sentència també comporta una indemnització per danys morals», afegeix el lletrat. A causa de la «gravetat» del perjudici causat a la dona, aquesta quantia s’ha fixat en 15.000 euros.

A l’espera del que ara decideixi el Suprem, la sentència del Superior de Justícia, dictada l’estiu passat, aprecia una clara discriminació per la raó que la treballadora es disposava a contraure matrimoni. La dona tenia un contracte de treball temporal en una empresa compostel·lana per a un determinat servei: era tècnica de projectes i, després de començar el 2018, la seva tasca hauria de seguir fins al 2022. A mitjans del 2019 va comunicar als seus caps que es casaria i que, juntament amb les vacances d’estiu, demanaria els 15 dies de permís matrimonial. Poc després d’aquest anunci va ser acomiadada.