La lluita contra la pandèmia

Padrós demana destinar partides pressupostàries no imprescindibles a ajudar sectors econòmics afectats per la pandèmia

Padrós demana destinar partides pressupostàries no imprescindibles a ajudar sectors econòmics afectats per la pandèmia
2
Es llegeix en minuts

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha instat tant el Govern com al Govern espanyol a ajornar les partides pressupostàries no imprescindibles i dedicar-les a compensar directament els sectors econòmics més afectats per les noves restriccions a Catalunya, que entraran en vigor el 7 de gener.

«Entrem a la negra nit abans de l’alba», diu Padrós en el seu compte de Twitter. «Que sigui catastròfica o no dependrà d’algunes variables: comportament individual, capacitat contagi del virus... però molt especialment de les accions que facin les administracions. És molt el que ens juguem». «Arribats aquí, a títol personal no puc deixar de manifestar que no em crec que davant l’emergència mai viscuda» la Moncloa i el Congrés «no puguin fer una modificació pressupostària per ajornar partides no prioritàries i compensar directament i dignament els sectors afectats», assenyala Jaume Padrós.

La proposta del president dels metges de Barcelona es produeix en un moment que comerços, bars, restaurants, gimnasos i oci nocturn pateixen l’impacte de les restriccions de la pandèmia, amb ajuts mínims per part de les administracions. Nombrosos epidemiòlegs i personal sanitari consideren que les restriccions arriben tard i en tot cas haurien de ser més estrictes. Opinen, i així ho ha fet públic el mateix secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, que, si Espanya/Catalunya fos un país ric, es decretaria un confinament estricte, com al Regne Unit o Alemanya, i es compensaria les empreses afectades. Però, com que no és el cas, les administracions opten per fer equilibris entre salut i economia que no convencen ni als uns ni als altres. La patronal catalana Foment del Treball ha advertit que la situació per a moltes empreses és dramàtica.

Notícies relacionades

Les noves restriccions a Catalunya han afectat especialment el comerç: els de més de 400 m2 no podran obrir i en cap de setmana només ho podran fer els comerços de productes essencials. El Govern va anunciar aquest dilluns un paquet de nous ajuts per compensar-los: Els negocis en centres comercials rebran un pagament únic de 2.500 euros, es reserva una partida de 15 milions d’euros per a gimnasos i centres esportius, les empreses i fundacions de l’oci infantil rebran sis milions en subvencions, i la Cultura, cinc més.

Tota aquesta situació es produeix, a més, en plena crisi per la vacunació i a les portes d’una tercera onada.