La lluita contra la pandèmia

Padrós demana destinar partides pressupostàries no imprescindibles a ajudar sectors econòmics afectats per la pandèmia

Padrós demana destinar partides pressupostàries no imprescindibles a ajudar sectors econòmics afectats per la pandèmia
Es llegeix en minuts

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha instat tant el Govern com al Govern espanyol a ajornar les partides pressupostàries no imprescindibles i dedicar-les a compensar directament els sectors econòmics més afectats per les noves restriccions a Catalunya, que entraran en vigor el 7 de gener.

«Entrem a la negra nit abans de l’alba», diu Padrós en el seu compte de Twitter. «Que sigui catastròfica o no dependrà d’algunes variables: comportament individual, capacitat contagi del virus... però molt especialment de les accions que facin les administracions. És molt el que ens juguem». «Arribats aquí, a títol personal no puc deixar de manifestar que no em crec que davant l’emergència mai viscuda» la Moncloa i el Congrés «no puguin fer una modificació pressupostària per ajornar partides no prioritàries i compensar directament i dignament els sectors afectats», assenyala Jaume Padrós.

La proposta del president dels metges de Barcelona es produeix en un moment que comerços, bars, restaurants, gimnasos i oci nocturn pateixen l’impacte de les restriccions de la pandèmia, amb ajuts mínims per part de les administracions. Nombrosos epidemiòlegs i personal sanitari consideren que les restriccions arriben tard i en tot cas haurien de ser més estrictes. Opinen, i així ho ha fet públic el mateix secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, que, si Espanya/Catalunya fos un país ric, es decretaria un confinament estricte, com al Regne Unit o Alemanya, i es compensaria les empreses afectades. Però, com que no és el cas, les administracions opten per fer equilibris entre salut i economia que no convencen ni als uns ni als altres. La patronal catalana Foment del Treball ha advertit que la situació per a moltes empreses és dramàtica.

Et pot interesar

Les noves restriccions a Catalunya han afectat especialment el comerç: els de més de 400 m2 no podran obrir i en cap de setmana només ho podran fer els comerços de productes essencials. El Govern va anunciar aquest dilluns un paquet de nous ajuts per compensar-los: Els negocis en centres comercials rebran un pagament únic de 2.500 euros, es reserva una partida de 15 milions d’euros per a gimnasos i centres esportius, les empreses i fundacions de l’oci infantil rebran sis milions en subvencions, i la Cultura, cinc més.

Tota aquesta situació es produeix, a més, en plena crisi per la vacunació i a les portes d’una tercera onada.