Canvi per Nadal

El tancament de la Cerdanya i el Ripollès porta les reserves hoteleres a altres zones del Pirineu

Pobles turístics sense Covid-19 reclamen sortir del confinament perimetral perquè el consideren «injust»

Esquiadors de l’àrea metropolitana ‘atrapats’ pel confinament de la Cerdanya disfruten de les pistes d’esquí mig buides

El tancament de la Cerdanya i el Ripollès porta les reserves hoteleres a altres zones del Pirineu
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els establiments hotelers de la Vall d’Aran, dels dos Pallars i de l’Alt Urgell estan rebent reserves de persones que inicialment tenien previst passar les festes de Nadal a la Cerdanya o el Ripollès.

Segons comenta el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, aquest fenomen s’està notant des que el Govern va prendre la decisió de fer efectiu un confinament perimetral de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. «La gent diu que tenien reserves en aquestes zones i que, a partir del tancament, s’han desplaçat a altres comarques de muntanya per poder esquiar i disfrutar d’una estada al Pirineu», ha assenyalat. Per això, la Federació d’Hostaleria de Lleida preveu una «bona ocupació» al Pirineu de Lleida durant les festes nadalenques, especialment al voltant de Cap d’Any, sempre que no es decretin noves restriccions.

S’ha de recordar que els desplaçaments fora de la comarca per anar a segones residències o a allotjaments amb prèvia reserva estan permesos. Així que, «si la cosa segueix com ara» els hotelers es mostren optimistes de cara a l’ocupació dels seus establiments en els pròxims dies, deixant al marge la Cerdanya. Des de la federació, es preveu que l’ocupació es mogui entorn del 80% o 90% al voltant de Cap d’Any i d’un 60%, aproximadament, la resta de dies.

Castellarnau assenyala que, tradicionalment, durant aquestes dates moltes persones es desplacen al Pirineu, ja sigui per practicar esquí o per disfrutar d’una estada a la zona. Tot i que, s’haurà de tenir en compte si la neu i el temps acompanyen, remarca.

Castellarnau insisteix que els establiments hotelers i de restauració garanteixen el compliment de totes les mesures de seguretat i sanitàries establertes per la Covid-19. En aquest sentit, critica que les actuals limitacions d’aforament i d’horaris que ha de complir la restauració.

La reacció del Ripollès

La reacció del RipollèsPobles turístics d’aquesta comarca reclamen sortir del confinament perimetral perquè el consideren «injust». Defensen que gairebé no han tingut cap cas de Covid-19 des de l’inici de la pandèmia i denuncien que s’està criminalitzant el turisme quan aquest no és el problema.

És el cas de Molló, a la vall de Camprodon. El seu alcalde, Josep Coma, es queixa d’un «profund desconeixement territorial» del Govern i demana «mesures de microcirurgia». «Som els que tenim les taxes d’incidència més baixes. Estem molt millor que molts altres municipis del país», assegura.

En localitats com aquesta, la població es quadruplica en temporada alta i l’economia local en depèn completament. «Volem que vinguin perquè ens porten la vida», assegura Susana Solé, responsable d’un hotel de la zona.

Pocs esquiadors a la Cerdanya

Esquiadors de l’àrea metropolitana de Barcelona que s’havien desplaçat a la Cerdanya a principis d’aquesta setmana per disfrutar d’uns dies d’esquí estan aprofitant les seves estades «més que mai».

Notícies relacionades

Els amants d’aquest esport s’han trobat amb les pistes mig buides i sense cap cua per agafar els remolcs. Tots coincideixen a destacar que han volgut venir perquè, a causa del confinament perimetral de la comarca, no saben quan podran tornar i així disfrutar de la neu.

És el cas de Cristina i Albert Martínez, germans i residents a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), van arribar el dia 22 passat i han optat per quedar-se i no perdre els diners de la reserva. O de Sergi Moreu i el seu fill, de Barcelona, que van arribar dilluns i volien tornar la nit de Nadal, però han decidit allargar la seva estada fins al dia 26 de desembre.