Testimoni

Un català a Suècia: «La tornada a casa ha sigut estressant»

  • Kim Salomón, de 24 anys, va haver de fer-se una PCR 72 hores abans de volar

  • «El 85% de la gent que conec a Estocolm ha tornat a casa per Nadal»

Sociedad  Kim Salomon que esta en Estocolmo  testimonio para tema de volver a casa por Navidad

Sociedad Kim Salomon que esta en Estocolmo testimonio para tema de volver a casa por Navidad

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

«Vaig tenir molt estrès pensant que no podria tornar». Ho diu l’igualadí Kim Salomón, de 24 anys, que viu a Estocolm (Suècia) des de fa 18 mesos. Allà treballa com a analista de dades en una ‘e-commerce’. «La tornada a casa per Nadal ha sigut bastant estressant, i més des que la PCR és obligatòria», narra a l’altre costat del telèfon.

El Kim és una de les moltes persones que han tornat a Espanya per passar les festes en família. Ja havia vingut a l’estiu, després de la primera onada de Covid-19, quan va trobar un vol directe. «A l’estiu hi havia la falsa sensació que tot això havia acabat», afirma. Ara, per tornar per Nadal, va haver de fer escala a Amsterdam. «Hi ha molts menys vols, moltes menys companyies i cap vol directe», diu el Kim.

Es va fer la PCR 72 hores abans de volar el 16 desembre, dia en què va agafar un avió rumb a Barcelona. Des del 23 de novembre, el Govern d’Espanya exigeix una prova negativa als qui desitgin entrar en territori nacional per ports o aeroports. Només l’anada a Espanya va costar al Kim l’equivalent a uns 120 euros (la moneda sueca és la corona). La PCR, que ha de ser negativa per volar (i així ha sigut en el seu cas), 160 euros.

«Molt personal»

El Kim té a Estocolm molts amics estrangers. «Pel que veig a Estocolm, el 85% vol tornar a casa per Nadal. La majoria de països no demanen PCR, a excepció d’Alemanya o Itàlia». La seva nòvia, francesa, no va haver de fer-se cap prova per tornar a França per Nadal.

Notícies relacionades

Segons aquest jove, a Suècia ha passat el virus «moltíssima gent». Ell, per exemple. «Vaig anar a l’hospital, no em van fer cap test i els metges i infermeres no portaven mascaretes. Aquí no és obligatori. Ara mateix estic parlant amb tu en un restaurant, sense mascareta», explica.

El Kim considera que aquesta segona onada de Covid ha sigut, a Suècia, molt més dura que la primera. «No estan preparats, no tenen tests. Han infravalorat el que ha succeït. S’està contagiant molta gent. I no tenim confinament ni el tindrem. Si els doctors no porten mascareta, és difícil que ens confinin», opina. Creu que la clau de la sanitat sueca està en el «molt personal» que té, cosa que fa «difícil» que el sistema «es col·lapsi».