reaccions als ajuts

L’hostaleria catalana creu que el decret del Govern només facilita l’endeutament

  • Les patronals lamenten els insuficients recursos previstos per a la restauració i la falta de resposta de les administracions

  • Els hotelers, indignats, exigeixen un pla de rescat amb accions a nivell laboral, fiscal, econòmic i financer

BARCELONA 17 12 2020  Sociedad   Restaurantes  Bares y terrazas abiertas  En la foto el bar 55  FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 17 12 2020 Sociedad Restaurantes Bares y terrazas abiertas En la foto el bar 55 FOTO de RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Hi havia «poques esperances» que el Pla de Reforç a l’Hostaleria, el Turisme i el Comerç aixequés la moral dels sectors més tocats per les conseqüències de la pandèmia. Però el document ha decebut tots els afectats a Catalunya, que veuen molt insuficients els recursos desplegats per frenar la sagnia empresarial i acusen la falta d’ajuts directes.

La restauració catalana és molt crítica amb les mesures. Des del Gremi de Restauració de Barcelona, lamenten que el Govern espanyol «tampoc tingui resposta per a una de les principals indústries del país». El seu director, Roger Pallarols, que «ja amb prou feines tenia confiança en què estiguessin a l’altura», afegeix que els escassos recursos no serviran per protegir el sector. «Pedro Sánchez ha tingut por dels propietaris dels locals», assenyala, en al·lusió a les mesures sobre lloguers. «En aquest punt n’hi hauria hagut prou amb seguir el model català», que via decret «està repartint les pèrdues entre els operadors de l’activitat econòmica i propietaris», opina.

Però en aquest sentit, el president de l’Associació d’Empresaris d’Hosteleria de la província de Tarragona, Francesc Pintado, es que queixa que la Generalitat s’hagi limitat a delegar responsabilitats en altres agents del cicle econòmic. Igual com troba a faltar ajuts directes des de Catalunya, arremet contra el Govern per no alleujar la situació de l’hostaleria, «desemparada», amb moltes famílies abocades a la ruïna. Al seu judici, facilitar els crèdits i la seva devolució només condemna l’endeutament de molts petits empresaris autònoms, que arrossegaran aquest pes «després d’haver de tancar». «Els uns i els altres s’estan carregant el teixit empresarial català, perquè amb les competències transferides al Govern català van tenir l’oportunitat de demostrar si podia ser més innovador i tenir enginy, i ho van fer fatal».

Pallarols coincideix que els costos d’aquesta crisi es «carreguen a l’esquena» de les empreses, cosa que dibuixa una postpandèmia temible per al sector que representa, intervé.

Notícies relacionades

Des de l’àmbit hoteler, el gremi barceloní subscriu les queixes de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), on afirmen «no sentir-se representats ni satisfets amb el paquet de mesures del Govern» i ja han demanat una reunió amb el president Sánchez. Aquesta patronal compara el sector amb «un pacient a l’uci» que «necessita un pla de rescat i no mesures de recolzament». El pla, defensen, hauria d’incloure «mesures immediates a nivell laboral, fiscal, econòmic i financer».

La confederació creu que la bateria d’accions anunciades «no s’ajusten a la dura realitat que travessa el sector de l’allotjament». I recorda que en el pic actual el 85% d’hotels estan tancats i en molts casos l’ocupació ronda el 10%.