Lluita contra el virus

Una dona de 90 anys, primera en rebre la vacuna contra la Covid a Suïssa

La primera vacunació, de contingut altament simbòlic, es va realitzar en una residència de gent gran de la ciutat de Lucerna

Lucerne (Switzerland)  23 12 2020 - A woman over 90-year-old receives her first dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine  the first person in the canton of Lucerne to receive the jab  in a nursing home in Lucerne  Switzerland  23 December 2020  (Suiza  Lucerna) EFE EPA URS FLUEELER

Lucerne (Switzerland) 23 12 2020 - A woman over 90-year-old receives her first dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine the first person in the canton of Lucerne to receive the jab in a nursing home in Lucerne Switzerland 23 December 2020 (Suiza Lucerna) EFE EPA URS FLUEELER / URS FLUEELER

2
Es llegeix en minuts

Una dona de 90 anys que viu en una residència de gent gran a la localitat de Lucerna ha sigut la primera persona en rebre la vacuna contra la Covid-19 a Suïssa, on aquesta campanya d’immunització s’anirà estenent en els pròxims dies fins a cobrir tot el país a partir del 4 de gener.

La situació sanitària a Suïssa és tensa, amb una taxa de casos positius de coronavirus de 657 per cada 100.000 habitants en les dues últimes setmanes i una ocupació del 72 % dels llits en les unitats de cures intensives.

Aquesta situació ha obligat el govern federal a endurir novament les restriccions socials, entre les quals figura el tancament de tots restaurants i bars fins al 22 de gener a tot el país, on les activitats esportives (a excepció de l’esquí), culturals i d’oci en general també estan paralitzades.

Suïssa va rebre dimarts un primer carregament de 107.000 dosis de la vacuna produïda per les firmes Pfizer/BioNTech, poc després de ser aprovada per l’organisme nacional que autoritza l’ús de medicaments, al terme d’un procés d’avaluació regular.

La primera vacunació, de contingut altament simbòlic, es va realitzar en una residència de gent gran de la ciutat de Lucerna i s’estendrà demà a altres ciutats petites, com Appenzell Rodas Exteriors, que aprofitaran aquesta primera ronda a escala limitada per ajustar la seva logística.

La setmana vinent nuclis urbans més densos, com els cantons de Ginebra i de Vaud, efectuaran les seves primeres vacunacions, a què la població tindrà accés de manera gratuïta i sobre una base voluntària.

Suïssa, amb 8,6 milions d’habitants, ha firmat contractes per a les tres vacunes que han arribat a la fase més avançada de desenvolupament, per un total de 15,8 milions de dosis.

Les tres vacunes requereixen dues dosis per arribar a la immunitat superior al 90 % que s’ha indicat. 

Campanya per respondre a les inquietuds

De manera paral·lela a les primeres vacunacions, el govern ha llançat una campanya d’informació en favor d’aquesta acció i per respondre a les inquietuds de la població.

«La vacuna funciona. Ha sigut provada en el marc d’estudis exhaustius», va manifestar el president de la Comissió Federal de Vacuncions, Christoph Berger.

Notícies relacionades

El primer grup en ser vacunat a Suïssa serà el dels més grans a partir de 75 anys, seguit del de 65 a 74 anys, persones amb malalties cròniques i personal sanitari.

S’estima que la resta de la població podrà començar a rebre una de les vacunes contra la Covid (fins aleshores es preveu que les altres dues hauran sigut aprovades) a partir de l’abril.