La lluita contra la pandèmia

Una britànica de 90 anys, la primera europea vacunada de coronavirus

Margaret Keenan és, a més, la primera persona del món a rebre l’injectable de Pfizer-BioNTech

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Una britànica de 90 anys ha sigut laprimera europeaa rebre lavacuna de la Covid-19 i la primera del món a rebre l’injectable de Pfizer-BioNTech. Es tracta deMargaret Keenan, a qui aquest dimarts a les 07.30 hores li han posat la vacuna de Pfizer-BioNTech a l’Hospital Universitari de Coventry, al centre d’Anglaterra.

Keenan, nascuda a Irlanda del Nord però veïna de Coventry des de fa 60 anys, ha assegurat sentir-se «una privilegiada», segons informa la cadena BBC. Margaret, a qui els seus amics i família anomenen ‘Maggie’, va rebre la primera de les dues dosis de la vacuna de la infermera May Parsons, d’origen filipí, enmig d’una gran atenció mediàtica, ja que marca el començament del que el Govern del Regne Unit ha anomenat elV-Day (Dia de la V, o ‘vacunació’).

«El millor regal d’aniversari»

Keenan, que farà 91 anys la setmana vinent i és originària de la localitat nord-irlandesa d’Enniskillen, és una antiga empleada d’una joieria, té una filla, un fill i quatre nets. «Em sento tan privilegiada de ser la primera persona vacunada contra la Covid-19. És el millor regal d’aniversari, avançat, i perquè significa que finalment podré passar temps amb la meva família i els meus amics per Cap d’Any, després d’haver estat pràcticament sola tot l’any», ha declarat Keenan als mitjans. La segona dosi la rebrà d’aquí 21 dies.

La dona ha agraït el Servei Nacional de Salut (NHS, per les seves sigles en anglès) per la forma en què l’han atès i ha aconsellat a la gent que es vacuni. «Si jo la puc rebre als 90 anys, llavors vostè també pot rebre-la», ha dit.

El director del NHS a Anglaterra, Simon Stevens, ha agraït a totes les persones que han participat a aconseguir la posada en marxa d’aquest nou i important programa de vacunació. «Menys d’un any després que es diagnostiqués el primer cas d’aquesta nova malaltia, el NHS està ara facilitant la primera vacuna contra la Covid-19 clínicament aprovada», ha remarcat.

40 milions de dosis

Notícies relacionades

Els reguladors delRegne Unit van donar la setmana passada el vistiplau a aquesta vacuna, que, a partir d’aquest dimarts, començarà a ser subministrada als grups més vulnerables del Regne Unit. Uns 50 hospitals d’Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord començaran avui amb les vacunacions a persones de més de 80 anys i empleats del sector sanitari i de llars d’avis, tot i que els residents per si mateix hauran d’esperar que la logística permeti el trasllat al lloc de la vacuna en els pròxims dies.

D’acord amb els reguladors, la vacuna serà efectiva set dies després que una persona rebi la segona dosi, si bé hi ha algun tipus de protecció 12 dies després de la primera. El Regne Unit en té compromeses 40 milions de dosis, que permetran vacunar 20 milions de persones.