Argimon advoca per replantejar la mobilitat a Catalunya

El secretari de Salut Pública avisa que la situació actual és «poc sostenible» per al sistema sanitari

zentauroepp55291529 el secretari de salut  josep maria argimon  el 6 d octubre d201008210736

zentauroepp55291529 el secretari de salut josep maria argimon el 6 d octubre d201008210736 / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts

El secretari de Salut Pública de Catalunya, el doctor Josep Maria Argimon, creu que s’haurà de replantejar la mobilitat «en algun moment o un altre» davant la situació actual de la Covid-19. En una entrevista a RAC-1, Argimon ha apostat per mesures «generals per a tot el territori i un perimetratge comarcal que sigui efectiu», que permeti anar «a una altra comarca per raons essencials i no per anar a segones residències». Amb tot, no ha volgut entrar a especular sobre eventuals noves restriccions en espera que s’anunciïn, si fan falta, el dia 28, data fixada pel Govern per a la revisió de les mesures. Argimon adverteix que la situació actual, amb més de 12.000 casos en una setmana i 332 pacients a les ucis, és «poc sostenible» per al sistema sanitari.

Argimon ha afirmat que la incidència del coronavirus en la Cerdanya i el Ripollès és «molt elevada» i, preguntat per si es pot atribuir a la mobilitat del pont, ha respost que «fa 15 dies les xifres eren quatre vegades menors». El secretari de Salut Pública ha recordat que la mobilitat és la responsable de la propagació del virus: «Ho sabem i repetim, sempre és mobilitat». Per això ha demanat restringir la mobilitat «al màxim».

Quan li han preguntat per què no ho fa el Govern, ha justificat que són «decisions complexes» i que en tot cas serà dilluns 28 de desembre quan s’anunciaran eventuals noves restriccions. El doctor Argimon no ha volgut entrar a especular sobre si s’enduriran les restriccions i de quina manera, després que el Govern anunciés fa menys d’una setmana les noves mesures, però creu que s’haurà de replantejar quina mobilitat està permesa. En aquests moments, el perimetratge és comarcal a Catalunya però hi ha moltes excepcions, com anar a segones residències, hotels o visitar familiars.

El secretari de Salut Pública ha justificat el perimetratge de la Cerdanya i el Ripollès per la situació epidemiològica, però no es mostra partidari d’anar confinant més comarques, sinó de mesures «generals per a tot el territori». 

Notícies relacionades

Argimon ha admès que ell hauria aplicat mesures de «més impacte» per protegir els centres sanitaris i especialment les ucis, en la línia del que va dir la consellera de Salut Alba Vergés, divendres passat, poques hores després que el Govern anunciés les noves mesures a les portes de Nadal.

El secretari de Salut Pública ha afirmat que la situació és «poc sostenible» per al sistema sanitari i ha advertit que en una setmana els ingressos hospitalaris per Covid-19 han augmentat un 9%. En l’última setmana s’han detectat més de 12.500 casos de Covid-19 i preveuen que a finals de setmana siguin uns 13.000. Argimon ha afirmat que aquesta incidència és «massa elevada» i que, a més, s’està registrant amb 332 pacients ingressats a les ucis, segons les últimes dades.