El virus perd força a Catalunya tot i que segueix molt alta la pressió hospitalària i la xifra de contagis

La Rt descendeix a 1,33 i l’índex de rebrot, a 349

Pla mitja d una persona fent un test rapid d antigens en un dels punts de cribratge de la Cambra de Comerc de Barcelona  Imatge del 22 de desembre de 2020 (Horitzontal) Marta Casado Pla ACN

Pla mitja d una persona fent un test rapid d antigens en un dels punts de cribratge de la Cambra de Comerc de Barcelona Imatge del 22 de desembre de 2020 (Horitzontal) Marta Casado Pla ACN / Marta Casado Pla

1
Es llegeix en minuts

Les dades del virus d’aquest dimecres són parcialment bones i ofereixen indicis que la pandèmia entra en una certa estabilitat amb tendència cap a la baixa en lloc de ser una onada a Catalunya, a només dos dies de Nadal, amb un altre descens de la velocitat de propagació (Rt) a l’1,33 (1,40 ahir) i un risc de rebrot de 349 (357). No obstant, en punts concrets, com a la Cerdanya i el Ripollès, el virus s’està expandint de manera potent , fet que ha portat el Govern a aplicar noves restriccions fins a Reis.

Aquests descensos no obvien que la pressió hospitalària segueixi elevadíssima, amb 1.633 persones ingressades (davant les 1.610 d’ahir), de les quals 332 es troben en ucis (privades i públiques). I els contagis també són molt elevats: així, aquest dimecres s’han confirmat des d’ahir 2.639 casos més i 56 defuncions, segons les dades actualitzades pel Departament de Salut en les últimes 24 hores. Minimitzar els contactes i protegir-nos del virus continua sent la millor opció aquests dies nadalencs, insisteixen els experts.

El nombre de casos confirmats de Covid, tant per PCR, com per test d’antígens, serològics o prova d’Elisa, ascendeix a 377.965 des de l’inici de la pandèmia.

Notícies relacionades

Després de dos dies de l’aplicació de les noves mesures restrictives per a les festes de Nadal, vigents fins a l’11 de gener i que afecten sobretot el sector de la restauració, al qual se li limiten els horaris d’obertura, la velocitat de propagació ha trencat la seva tendència a l’alça per segon dia consecutiu i s’ha situat en 1,33 és a dir, que cada 100 infectats contagien 133 persones. A partir d’1 es considera que està en expansió.

El Govern s’ha compromès a revisar «dia a dia» les dades epidemiològiques per veure si les restriccions es poden flexibilitzar o no, segons va indicar ahir la consellera de la Presidència i portaveu de l’executiu català, Meritxell Budó, qui va demanar a la ciutadania «un últim esforç» a les portes de l’inici de la vacunació, aquest diumenge.