MESURES DE PRECAUCIÓ

L’OMS aconsella suspendre les reunions familiars per Nadal

L’OMS aconsella suspendre les reunions familiars per Nadal
3
Es llegeix en minuts

El director regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, Hans Henri P. Kluge, ha aconsellat a la població quedar-se a casa durant les festes nadalenques i, fins i tot, evitar acudir a les reunions familiars amb l’objectiu de frenar la transmissió del coronavirus. I és que, tal com ha avisat, els contagis a gran part d’Europa segueixen sent «intensos i generalitzats» i, a més, la quantitat diària de morts per Covid-19 continua en les taxes «més altes» observades des de principis d’any.

«Hi ha una diferència entre el que les autoritats et permeten fer i el que hauries de fer. Ara el més segur és quedar-se a casa», va recomanar Kluge. 

«La devastació de la pandèmia ha estat implacable i greu, amb pèrdues de vides humanes i mitjans de subsistència. La Covid-19 ha separat famílies i comunitats, ha arruïnat negocis i ha privat la gent d’oportunitats que fa un any es donaven per suposades», ha afirmat Kluge. Per això, el dirigent europeu de l’OMS ha destacat la importància de quedar-se a casa per Nadal, i ha reconegut que tant ell com la seva família han pres la «difícil decisió» de passar les vacances separats a fi que l’any que ve les puguin passar «junts».

Kluge ha avisat que tot i que arribin les primeres dosis de vacunes, encara s’haurà d’esperar «molt» per tornar a la normalitat. «Encara ens queden alguns mesos més de sacrifici i ara podem comportar-nos d’una manera de la qual estiguem orgullosos col·lectivament. Quan mirem cap enrere en aquests temps sense precedents, espero que tots sentim que vam actuar amb un esperit d’humanitat compartida per protegir els necessitats», ha afirmat.

El director executiu d’Emergències Sanitàries de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Bruce Aylward, també ha avisat que els pròxims tres o sis mesos continuaran sent «durs» perquè es preveu que els contagis de coronavirus continuïn augmentant.

Atendre la salut mental

Així mateix, l’expert també ha advertit que els efectes psicològics que està provocant la pandèmia seran a llarg termini i tindran un «gran abast». Les enquestes nacionals fetes durant les etapes inicials de la pandèmia van revelar que un terç o més de la població adulta estava angoixada i, a més, una enquesta de l’Organització Internacional del Treball sobre la Covid-19 i els joves va trobar que a causa de la pandèmia, 1 de cada 2 joves de 18 a 29 anys pateix depressió i ansietat.

També s’ha evidenciat que fins al 20% dels treballadors de la salut pateixen ansietat i depressió. «Està clar que tot i que l’impacte ha variat, cap grup demogràfic o d’edat se n’ha salvat. El cost de salut mental de la Covid-19 s’agreujarà per les ansietats que sovint es presenten durant l’hivern i la temporada de vacances. No podem subestimar l’impacte que pot tenir en els nostres amics, les nostres famílies i la nostra pròpia salut mental», ha dit Kluge.

Notícies relacionades

Per això, ha remarcat la necessitat de comptar amb eines per mitigar l’ansietat o depressió, recomanant així fer un tomb per la natura, planificar els dies o fer les coses de manera diferent cada dia. «Els problemes de salut mental continuen estant profundament estigmatitzats en moltes comunitats. La sensibilització de la comunitat a l’espectre de desafiaments de salut mental serà important a mesura que s’aclareixi la veritable escala de la crisi. Els serveis d’atenció i recolzament especialitzats han de mantenir-se per als qui s’enfronten a problemes de salut mental més greus», ha afirmat.

Finalment, Kluge ha instat els països a enfortir el 2021 els seus serveis de salut mental i prioritzar les necessitats de recolzament psicosocial que puguin tenir els professionals sanitaris, valorant a llarg termini la seva «valentia i contribució» en la lluita contra el coronavirus.

Temes:

OMS Coronavirus