Aprovada a la Cambra baixa

Un gest de victòria davant el Congrés per la llei d’eutanàsia

  • Ángel Hernández, referent de la lluita per regularitzar el suïcidi assistit, va rebre l’aprovació entre «bravos» i aplaudiments
  • L’associació Dret a Morir Dignament va celebrar la notícia, mentre col·lectius vinculats a Vox van criticar aquest pas
La exministra de Sanidad y actual secretaria de Sanidad de la Comision Ejecutiva Federal del PSOE  Maria Luisa Carcedo (i)  junto a Angel Hernandez (que ayudo a morir a su mujer  enferma de esclerosis multiple) (d) celebran  frente al Congreso de los Diputados  la aprobacion de la ley de la eutanasia   17 DICIEMBRE 2020 MARIA LUISA CARCEDO LEY EUTANASIA EUTANASIA CIENCIA SALUD SANIDAD CONGRESO DE LOS DIPUTADOS POLITICA GOBIERNO  Eduardo Parra   Europa Press  17 12 2020

La exministra de Sanidad y actual secretaria de Sanidad de la Comision Ejecutiva Federal del PSOE Maria Luisa Carcedo (i) junto a Angel Hernandez (que ayudo a morir a su mujer enferma de esclerosis multiple) (d) celebran frente al Congreso de los Diputados la aprobacion de la ley de la eutanasia 17 DICIEMBRE 2020 MARIA LUISA CARCEDO LEY EUTANASIA EUTANASIA CIENCIA SALUD SANIDAD CONGRESO DE LOS DIPUTADOS POLITICA GOBIERNO Eduardo Parra Europa Press 17 12 2020 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

A través de la pantalla d’un mòbil, davant la porta del Congrés dels Diputats, Ángel Hernández va escoltar aquest dijous la presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, anunciar l’aprovació de la llei d’eutanàsia. Amb el puny tancat en gest de victòria, l’home que fa més d’any i mig es va convertir en la cara de la lluita per regular el suïcidi assistit, va celebrar aquest pas. «Estic molt emocionat i molt content», va reconèixer segons després, amb els ulls envermellits per l’emoció.

Hernández, que l’abril del 2019 va sortir a la palestra per haver ajudat a morir la seva dona, María José Carrasco, malalta terminal, va rebre la decisió del Congrés junt amb diversos portaveus de l’associació Dret a Morir Dignament que, sota l’atenta mirada dels lleons que presideixen la plaça de les Corts, van trencar en aplaudiment. «¡Quina alegria!», es va arribar a sentir mentre les mostres de carinyo, amb les distàncies pròpies de la pandèmia, començaven a aflorar.

«Tindrem una llei a la qual es podrà acollir tot aquell que ho necessiti. Per això ho vam fer», va dir Hernández uns minuts després, amb l’emoció fins i tot trencant-li la veu. Aquest «ho vam fer» feia referència al vídeo que va gravar amb la seva dona explicant la situació en la qual es trobava i documentant el moment en què li va subministrar una substància letal.

«El tabú de la mort»

A l’emoció d’Hernández s’hi va sumar la de Javier Velasco, president de l’associació Dret a Morir Dignament, que posava en relleu els 36 anys de lluita que porten a l’esquena perquè «la societat espanyola superi el tabú de la mort» i que les persones puguin morir sense que se’ls «obligui a un patiment insuportable». Just quan Velasco acabava de pronunciar aquestes paraules, un centenar de manifestants que es van reunir davant el Congrés van desplegar una pancarta on es podia llegir «La meva vida és meva».

Notícies relacionades

Tot seguit, els portaveus dels partits que van recolzar la llei al Congrés en van sortir per aplaudir els portaveus de l’associació i immortalitzar el moment amb una fotografia a l’escalinata de la Cambra baixa. Una estampa molt diferent de la que s’havia viscut hores abans, quan un grup antieutanàsia va acudir a la plaça de les Corts amb el rostre cobert amb la popular màscara de Salvador Dalí i portant banderes negres amb una calavera pirata sobre dues tíbies creuades. Al crit de «progressar no és matar», a la centena de manifestants els van rebre dirigents de Vox, que, junt amb el PP, hi van votar en contra.

També el president de l’Organització Mèdica Col·legial, Serafín Romero, va qualificar d’«especialment trista» l’aprovació d’aquest llei per ser contrària a l’«essència» de la medicina i va demanar respectar l’objecció de consciència dels facultatius.