El Congrés donarà llum verda a la llei de l’eutanàsia

  • La legislació impulsada pel PSOE tirarà endavant en un debat vibrant i apassionat amb el recolzament de tots els grups, llevat del PP i Vox
  • Espanya podria despenalitzar definitivament el suïcidi assistit entorn del mes de març, una vegada la normativa sigui tramitada en el Senat
zentauroepp47630806 3 de abril del 2019  eutanasia  madrid   ngel hern ndez  el 190412190543

zentauroepp47630806 3 de abril del 2019 eutanasia madrid ngel hern ndez el 190412190543

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els noms de Ramón Sampedro, Ángel Hernández o Luis Montes i les paraules de llibertat i ampliació de drets han ressonat aquest dijous amb força en el Ple del Congrés, on entorn de les 16.00 hores s’aprovarà la proposició de llei presentada pel Partit Socialista per despenalitzar i regular l’eutanàsia. Després de la votació, la norma passarà en el Senat, amb la previsió que entorn del mes de març s’aprovi definitivament. Quan això passi, Espanya es convertirà en un dels pocs països en el qual un equip mèdic pot ajudar a morir una persona greument malalta sense por de represàlies, ja que serà una prestació més del Sistema Nacional de Salut.

Com estava previst, la llei tirarà endavant amb el recolzament de tots els grups, llevat del PP i Vox. Ciutadans, que en altres lleis s’uneix a la dreta, en aquest cas es posiciona a «favor de la llibertat» i d’una llei que «no imposa creences, sinó que respecta les creences de cada un», segons ha defensat el seu líder, Inés Arrimadas, qui s’ha mostrat «emocionada de participar en un debat» entorn d’una regulació sanitària que «uneix una majoria d’espanyols».

Ha sigut un debat vibrant i apassionat, amb aplaudiments i esbroncades, malgrat que només el ministre de Sanitat, Salvador Ila, ha escoltat les intervencions des del grup blau. Així, han sigut diversos els diputats que s’han mostrat orgullosos de poder defensar la posició del seu partit entorn d’una llei que per a molts arriba tard, ja que s’ha discutit ja 16 vegades a les Corts, com ha recordat Iñaki Ruiz, de Bildu.

Avenç social

«Avui és un dia per estar profundament orgullós de ser espanyol perquè és sinònim d’avenç social i llibertat», ha manifestat Íñigo Errejón (Més País). «Això no obliga ningú, els que no hi estan d’acord surten amb els seus drets indemnes però atorguem drets als qui no els tenien, això és llibertat», ha afegit Pilar Vallugera, d’ERC, qui ha destacat que la normativa no es tracta d’una «llei de mort, és una llei de vida, que et permet viure amb la confiança que moriràs com tu vols».

Per contra, el popular José Ignacio Echániz ha acusat el Govern d’aprovar la legislació amb «nocturnitat i traïdoria», en un «ple extraordinari convocat amb presses», sense que s’hagi consultat el Consell d’Estat o el Comitè de Bioètica a l’haver-se impulsat com una proposició de llei del PSOE i no com una legislació de l’Executiu. «Es tracti a aquesta cambra sense audiència pública i sense cap demanda social» perquè és «una llei injusta, inoportuna i inconstitucional», ha afegit.

El PP defensa que no és necessària una llei que reguli com s’ha d’ajudar a morir els malalts que no poden acabar amb la seva vida per ells mateixos, sinó unes cures pal·liatives «universals on la medicina busqui alleujament al dolor». Per això han mantingut vives les seves esmenes, que han sigut rebutjades per la majoria proeutanàsia.

Notícies relacionades

I Vox ha acusat els hereus del terrorisme i els enemics d’Espanya d’aprovar una llei «despietada i il·legítima», que suposa «l’atac més gran a les persones amb discapacitat». La ultradreta ja va avançar la setmana passada la seva intenció de recórrer davant el Tribunal Constitucional la normativa.

Dret efectiu «immediatament»

Davant aquestes crítiques, el ministre de Sanitat ha assenyalat que la regulació de l’eutanàsia és «una cosa llargament desitjada» i converteix la societat en «més humana i més justa» ja que les administracions no es poden «mantenir impassibles davant el sofriment de gaires persones». Illa ha assegurat que quan la norma vegi la llum definitivament, després del seu pas pel Senat i la seva tornada al Congrés, el Ministeri de Sanitat treballarà perquè l’eutanàsia es converteixi en «un dret efectiu» immediatament.