la crisi del coronavirus

Andorra, un país atrapat

  • El petit principat està pràcticament sense activitat comercial ni turística per les restriccions d’Espanya i França
  • Les dues estacions d’esquí es mantindran clausurades fins al gener, per tant, llocs com Soldeu estan deserts
  • Gairebé tots els hotels estan tancats i fins i tot algunes botigues han decidit abaixar les persianes davant la falta de clientela
10 02 2020 La sede central de Credit Andorra   ANDORRA ECONOMIA  EUROPA PRESS- EOG

10 02 2020 La sede central de Credit Andorra ANDORRA ECONOMIA EUROPA PRESS- EOG / EUROPA PRESS- EOG

5
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La nit es fa intensa i fosca a Soldeu. «No hi ha ningú. Tot està tancat. No hi ha ni un hotel obert, ni un apartament ocupat», explica la farmacèutica d’un enclavament d’esquí que, fa un any per les mateixes dates, era una bullícia de gent, amb les botigues actives, sense habitacions lliures i desenes i desenes de joves esquiadors i monitors de l’estació de Grandvalira fent cerveses al caure la tarda i veient els partits de la Premier al ‘pub’ Aspen. Ara les persianes només estan aixecades a la farmàcia, en un sol bar i als dos supermercats de Soldeu, tot i que aquest cap de setmana tot pot començar a canviar.

La situació no és diferent al Tarter, a Canillo i a Encamp, camí d’Andorra la Vella, i tampoc millora a l’altra vall del país, a la Massana i a Ordino. A Andorra no hi ha toc de queda, ni restriccions de mobilitat. La restauració està oberta tot i que amb limitació d’horaris als bars i d’espai als restaurants. Però la majoria d’hotels estan tancats i a la capital i la veïna Les Escaldes molts establiments han tancat de forma provisional davant la falta de clients, un drama per a un país que viu del turisme i del comerç, de l’esquí a l’hivern i des de fa un parell d’anys del cicloturisme a l’estiu. Ara, Andorra és un país atrapat.

Sense cotxes estrangers

Amb prou feines es veuen cotxes amb matrícules espanyoles o franceses. Només ‘quatre’ espanyols han travessat la frontera. I ho han fet amb justificants de feina o per gestions oficials. I el mateix ha succeït a Pas de la Casa, tot i que des d’inicis d’aquesta setmana, al permetre França la lliure circulació dels ciutadans, l’activitat comercial ha començat a activar-se. L’avinguda de Meritxell, a la capital, nucli de totes les botigues i franquícies, és un desert. Només compren o passegen els andorrans i alguns comerços, com les famoses perfumeries Júlia, han decidit tancar part dels centres davant la falta de turisme i de clients.

«Ja hem assumit que fins al 7 de gener no vindran hostes. Ni l’assimilació de Catalunya és la solució, perquè mentre segueixin les restriccions la gent no ens visitarà», afirma Jordi Pujol, director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) en declaracions a ‘El Periòdic d’Andorra’. En la seva associació, de 82 hotels, només quatre es mantenen oberts; de fet, només mantenen activitat les cadenes espanyoles o internacionals, els petits establiments privats estan tancats.

Pla perimetral

Aquest divendres Andorra s’integra al pla perimetral de l’Alt Urgell, per tant, ja es permetrà la circulació el cap de setmana a la comarca catalana i de dilluns a dijous a la resta de Catalunya, però ¿vindran els turistes catalans? L’obertura coincideix amb l’evolució negativa de la pandèmia i les noves restriccions.

No obstant, el país confia a animar-se abans de Nadal a l’espera d’acollir els primers turistes, tot i que siguin pocs, i enclavaments com Soldeu podran esborrar l’estampa de poble abandonat. «El perjudici econòmic està sent important. Nosaltres obrim aquest dissabte perquè ja hi ha certa mobilitat, però ho fem, amb l’estació tancada, amb propostes termals, de gastronomia, naturalesa i esquí de muntanya, una cosa molt diferent de l’habitual. I també per atraure clients andorrans», explica a aquest diari Jordi Paris, director del Park Piolets Mountain. El Govern local no perd l’esperança en la reactivació. «El gran problema és l’àrea metropolitana de Barcelona i no els petits nuclis del Pirineu», va qüestionar dimarts el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet.

Grandvalira i Vallnord

Cada any les dues estacions d’esquí del país, Grandvalira i Vallnord, obrien instal·lacions el cap de setmana previ al pont de la Constitució per preparar el seu personal i posar a punt les instal·lacions –els temporers de nacionalitat argentina estan ja a Andorra, amb pocs recursos, després d’haver pagat vol i les PCR, però encara sense feina i negociant ajuts amb el Govern–. Ara tot està tancat. Malgrat l’estrena de les estacions catalanes, les andorranes no obriran fins al gener. No hi ha res oficial, però es negocia la data del 3 de gener per «fidelitat» a la petició francesa, que vol impedir, amb les estacions locals tancades, que els seus ciutadans es desplacin a esquiar a l’estranger. «No podem donar l’esquena al veí del nord pels llaços que mantenen amb nosaltres des de fa set segles», va indicar Xavier Espot, cap del Govern, al ‘Diari d’Andorra’. No s’ha d’oblidar que el país, com a coprincipat, té dos caps d’Estat, el bisbe de la Seu i el president de la República francesa, raó per la qual les banderes andorranes van estar la setmana passada a mig pal, en senyal de dol per la mort de Valéry Giscard d’Estaing.

Amb el retard de l’obertura de Grandvalira i Vallnord com a mínim fins el 3 de gener, el Govern d’Andorra la Vella considera que s’han mantingut lleials a París, malgrat l’enorme perjudici econòmic, ja que aquell dia finalitzen les vacances franceses i encara s’hi poden acollir turistes espanyols, ja que el període festiu nadalenc s’amplia, en aquest cas, fins a Reis. Però encara no hi ha res clar. «Podem obrir d’un dia per l’altre. El tancament per la Puríssima va ser un cop duríssim i ara ja estem enfocats cap al gener. A partir del 23 de desembre obrirem algunes activitats com allotjaments singulars i punts de restauració per als andorrans i els francesos o espanyols a qui es permeti viatjar», explica a EL PERIÓDICO, Juan Ramón Moreno, director general de Grandvalira.

Els casos actius

Notícies relacionades

Sense baixar la guàrdia –hi ha més de 500 casos actius de covid i una vintena de persones hospitalitzades– amb test d’antígens a les farmàcies i amb la consigna de només realitzar dues reunions familiars, a escollir, entre les sis festivitats nadalenques, Andorra es prepara per viure un Nadal atípic, en solitud i en silenci. «Només vam tenir certa aglomeració de gent aquí, a la capital, la tarda de l’encesa oficial dels llums nadalencs», afirma l’amo d’un petit basar. Per això no resulta gens xocant que quan s’entra a Pyrénées, el principal gran magatzem del país, els empleats donin la benvinguda als clients amb un calorós «benvinguts».

Fins i tot hi va haver gasolineres, amb preus i descomptes per sota de l’euro en el litre de combustible en molts casos, que van abaixar les mangueres durant uns quants dies. I és que de fet per les carreteres, a part dels vehicles locals, només circulaven els ciclistes professionals, ja que hi ha una cinquantena que resideix al país pels avantatges tributaris i que no han pogut viatjar als països d’origen. Passejar davant de l’estació internacional d’autobusos serveix aquests dies per comprovar que amb prou feines hi ha transport de passatgers amb Espanya o Andorra, en un trist i atrapat país per les restriccions sanitàries dels veïns.