Pla especial del Govern

Els geriàtrics catalans faran tests de Covid a residents i personal abans i després de Nadal

Els avis hauran de sortir com a mínim tres dies i només podran tenir contacte amb una bombolla

No s’autoritzaran sortides d’un dia o de cap de setmana tret d’excepcions pactades entre centre i família

Els geriàtrics catalans faran tests de Covid a residents i personal abans i després de Nadal
1
Es llegeix en minuts

Tots els geriàtrics de Catalunya realitzaran un test d’antígens als residents i al personal entre els dies 21 i 24 de desembre i, després de Nadal, realitzaran un cribratge universal amb PCR. Així ho contempla un protocol operatiu aprovat per la Conselleria de Salut per regular la interacció avis-familiars i treballadors de les residències durant aquestes festes nadalenques.

El document remarca que es prioritzaran les sortides llargues dels residents, de «com a mínim tres dies o més», i que els avis hauran de mantenir contacte amb una sola bombolla de convivència.

A més, no s’autoritzaran les sortides encadenades, ja siguin curtes o llargues. Només excepcionalment es permetran sortides d’un sol dia o de cap de setmana. Aquestes sortides seran fruit de l’acord entre el resident, la família, l’equip assistencial i la direcció del centre.

Cada vegada que hi hagi una sortida d’un resident, s’haurà de firmar una declaració de responsabilitat de compromís per complir les mesures de protecció.

Pel que fa als passejos terapèutics pels voltants de les residències entre avis i familiars, aquests es realitzaran respectant les mesures de protecció i al tornar al centre no farà falta realitzar cap test als residents.

El protocol inclou l’ampliació d’espais a les residències per acollir les visites de familiars. La recomanació és que no vagin a visitar els avis tres persones simultàniament.

Notícies relacionades

En aquells centres on per motius epidemiològics no s’autoritzin les visites, es posarà a disposició dels residents i de les famílies els mitjans per realitzar trobades telemàtiques «de forma àmplia» durant el Nadal. A més, s’aconsella als familiars que tinguin especial cura els 7 dies anteriors a la visita, evitant qualsevol interacció amb persones de fora de la bombolla de convivència.

El protocol deixa en mans dels centres l’organització de tests ràpids als familiars que visitin els avis a les residències. Totes aquestes mesures són de caràcter excepcional per a aquestes dates nadalenques i «estan supeditades a l’evolució dels indicadors epidemiològics», indica Salut.