La lluita contra la pandèmia

L’OMS alerta d’«alt risc» de tercera onada de la pandèmia a Europa

L’organisme recomana que les reunions familiars siguin amb mascaretes, amb distància i a l’aire lliure

L’OMS alerta d’«alt risc» de tercera onada de la pandèmia a Europa
2
Es llegeix en minuts

La regió europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avisat aquest dimecres que Europa està en «alt risc» de patir una tercera onada de contagis de Covid-19 en les primeres setmanes i mesos del 2021, per això ha aconsellat la població que, de cara a les festes de Nadal, utilitzin mascaretes en les reunions familiars. «Malgrat alguns avenços fràgils, la transmissió de la Covid-19 a Europa continua sent generalitzada i intensa. Existeix un alt risc d’un nou ressorgiment en les primeres setmanes i mesos del 2021, per això haurem de treballar junts si volem tenir èxit a prevenir-ho», han assenyalat des de l’organisme.

Per això, l’OMS ha destacat la necessitat que tots els ciutadans compleixin la seva obligació per evitar un nou ressorgiment dels casos i que «no subestimin» la importància de les seves decisions perquè poden influir en l’evolució futura de la pandèmia.

No obstant això, i malgrat els riscos, l’organisme de les Nacions Unides ha recordat que hi ha algunes mesures senzilles de complir que la societat pot portar a terme perquè el Nadal se celebri de la forma «més segura possible».

Propostes per a les festes

En concret, l’OMS ha aconsellat posposar o reduir les celebracions religioses i mercats ambulants nadalencs als països que tenen una transmissió comunitària generalitzada, si bé ha destacat la importància que en aquells països amb taxa de contagi més baixa se celebrin a l’aire lliure, garantint el distanciament físic, la higiene de mans i l’ús de les mascaretes.

Notícies relacionades

En les reunions a l’interior, fins i tot les més petites, l’OMS ha recordat que poden ser especialment «perilloses» perquè reuneixen grups de persones, joves i grans, de diferents cases, i pot ser que no totes estiguin seguint les mateixes mesures de prevenció d’infeccions. «Les reunions han de realitzar-se a l’aire lliure, si és possible, i els participants han d’utilitzar mascaretes i mantenir distància física. Si es porta a terme en interiors, és fonamental limitar la mida del grup i garantir una bona ventilació per reduir el risc d’exposició. Pot resultar incòmode utilitzar mascaretes i practicar el distanciament físic quan s’està amb amics i familiars, però fer-ho contribueix significativament a garantir que tothom estigui segur i sa», ha recalcat l’OMS.

Respecte als viatges, l’organisme ha recomanat evitar qualsevol mitjà de transport que pugui estar «atapeït», així com seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries, assenyalant que s’han de limitar, posposar o cancel·lar les reunions massives en l’actual context europeu de transmissió. Finalment, i en relació amb això últim, l’OMS ha demanat als països que adaptin la configuració de les activitats relacionades amb l’esquí per eliminar la possibilitat d’aglomeració, especialment als interiors. «L’esquí no propaga la Covid-19, però sí que ho fan els freqüentats centres turístics de muntanya. Si bé marcar les vacances d’aquest any pot semblar diferent, encara podem aprofitar-ho al màxim. Desitgem a tothom unes bones i tranquil·les vacances d’hivern. Aposteu per la seguretat i mantingueu-vos sans», ha conclòs.

Temes:

OMS Coronavirus