Catalunya

El 40% dels avis de la residència de Tremp han mort

  • El nombre de persones mortes per coronavirus al geriàtric de Tremp ascendeix a 58 persones

  • Ni la Conselleria de Salut ni la Fundació Fiella, antiga gestora del centre, han admès cap responsabilitat

  • El centre no va ser desinfectat fins al 29 de novembre, deu dies més tard del primer brot

Tremp  Pallars Jussa  Lleida 14 10 2020 Foto Jordi V  Pou

Tremp Pallars Jussa Lleida 14 10 2020 Foto Jordi V Pou / Foto JordiV Pou

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres noves defuncions han fet pujar fins a 58 el nombre de persones mortes al geriàtric Sant Hospital de Tremp. És a dir, en menys d’un mes ha mort el 40% del total d’avis que residien en aquest centre. De moment, ni la Fundació Fiella ni la Conselleria de Salut han entonat encara cap ‘mea culpa’, malgrat que tardessin deu dies a desinfectar el geriàtric després de tenir constància del primer infectat.

Notícies relacionades

Precisament la consellera de Salut, Alba Vergés, es va traslladar aquest dimarts fins a la capital de Pallars Jussà per donar explicacions dels fets. En roda de premsa, amb prou feines va esmentar l’expedient que la conselleria ha interposat contra el geriàtric, ni tan sols va recordar el que va dir la seva homòloga a les Terres de Lleida, Divina Farreny, que va afirmar que la Fundació Fiella no va complir amb els protocols per evitar que el virus no s’expandís. Vergés es va limitar a dir que els protocols són importants, cal complir-los, i que els tècnics de Salut hi han estat presents per gestionar aquest brot «des del primer minut».

Són diversos els familiars que no donen crèdit davant aquesta tragèdia. Els morts no fan més que augmentar, però l’autocrítica encara no arriba. Salut no admet ni un bri de mala gestió, però tampoc ho fa la Fundació Fiella, que ha negat per activa i per passiva que els avis morissin desatesos, com sospiten les famílies dels difunts.