Sandra Lindsay, infermera d’una uci de Nova York, rep la primera vacuna dels Estats Units

Trump demana que ell i la resta de la Casa Blanca no tinguin prioritat

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Sandra Lindsay s’ha convertit en la primera nord-americana en rebre la vacuna de la Covid al país. La infermera de la unitat de cures intensives a Queens, Nova York, ha rebut la vacuna de Pfizer aquest dilluns.

Les primeres paraules de la infermera han anat dirigides a donar un missatge d’esperança per demostrar «que la vacuna és segura». I un missatge de cautela, «hi ha llum al final del túnel però tots hem de continuar utilitzant mascareta i respectar la distància social». «Espero que això sigui el principi del final d’un moment tan dolorós en la nostra història», ha dit la dona.

Amb nivells rècord de casos de Covid-19, els Estats Units van començar diumenge a enviar vacunes a tot el país en un esforç d’immunització massiu. Els lots de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra el coronavirus van abandonar la planta de l’empresa a Michigan aquest diumenge, de cara a una campanya de vacunació de milions de nord-americans.

Les dosis van ser enviades en caixes amb neu carbònica (gel sec), que les mantindran a -70 ºC, la temperatura necessària per conservar la vacuna. Les companyies FedEx i UPS estan desplegant flotes de camions i avions per transportar la valuosa càrrega, de vegades sota vigilància armada, als 50 estats, on els treballadors de la salut i els residents de llars d’avis seran els primers a rebre les vacunes.

«Els primers carregaments arribaran dilluns al matí», va assegurar el general Gus Perna, responsable d’aquesta operació anomenada Warp Speed (‘velocitat del llamp’). Segons el militar, 145 llocs al país rebran la vacuna aquest dilluns, 425 més dimarts i 66 dimecres.

Un total de 2,9 milions de dosis seran entregades d’aquí a dimecres, i les autoritats sanitàries preveuen que al voltant de 20 milions de nord-americans podrien rebre les dues injeccions necessàries cap a final d’any i 80 milions abans del març.

Rècord de morts

Els Estats Units tenen el rècord mundial de morts per Covid-19, més de 298.500, i de total de casos, amb 16,1 milions, incloent-hi 1,1 milions registrats en l’última setmana.

Notícies relacionades

El president dels Estats Units, Donald Trump, va fer saber aquest diumenge que no està previst que rebi la vacuna contra el coronavirus de manera prioritària i que ha demanat als funcionaris de la Casa Blanca que no hi tinguin accés fins d’aquí «una mica».

«Les persones que treballen a la Casa Blanca han de rebre la vacuna una mica més tard, tret que sigui estrictament necessari. He demanat que es faci aquest ajust. No està previst que rebi la vacuna, però espero fer-ho en el moment apropiat», va escriure en el seu compte de Twitter.