La desescalada a Catalunya

Les restriccions es mantenen després que es cancel·li el Procicat

  • El Govern suspèn tres vegades la trobada sense una explicació clara
  • Els centres comercials segueixen tancats i el Liceu, amb l’aforament limitat
Les restriccions es mantenen després que es cancel·li el Procicat
3
Es llegeix en minuts

El Pla de Protecció Civil Procicat no té previst decidir, de moment, cap canvi en les restriccions per la Covid-19. Això significa que es manté el confinament municipal els caps de setmana, la prohibició d’obrir les botigues interiors dels centres comercials que no siguin considerades essencials i l’aforament màxim dels teatres i sales de concerts en 500 persones. Ajuntaments com al de Barcelona i zones turístiques, algunes associacions de comerciants i bona part del sector cultural, com el Teatre del Liceu, havien demanat flexibilitzar aquestes mesures, una cosa per al que tindran encara no se sap quant.

Aquest divendres a les vuit i mitja estava prevista la reunió del comitè executiu de crisi per la Covid-19, amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, i els consellers Meritxell Budó, Miquel Sàmper, Alba Vergés, Damià Calvet i Josep Bargalló. A les 9.30, Vergés s’havia de reunir telemàticament amb la Federació de Veïns de Tortosa, però no ho ha pogut fer. A les 10.30 havia de fer una roda de premsa des de l’Hospital Virgen de la Cinta de la ciutat per presentar l’ampliació del centre, però ho ha fet poc després de les 11, i allà ha dit públicament que el Procicat tenia previst reunir-se aquest divendres a la tarda.

A continuació ha fet entrevistes amb mitjans de comunicació locals, i els veïns, enfadats, li han dit, a les dues del migdia, que ja no es volien reunir amb ella després de demanar-ho des de feia un any. El conseller Sàmper havia d’intervenir en una jornada sobre violència de gènere, però aquest dijous es va descartar la seva participació a causa de l’incendi de la nau industrial a Badalona. Finalment, el conseller no ha anat a Badalona.

A les deu del matí s’havia convocat una roda de premsa amb Sàmper, el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, el comissari dels Mossos, Joan Carles Molinero, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, per parlar de l’evolució de la pandèmia. Poc després de les dotze del migdia, la convocatòria s’ha anul·lat. S’ha especulat que la roda de premsa es faria després de la reunió d’aquest divendres a la tarda del Procicat, però a mitja tarda fonts d’Interior i de Salut han assegurat que el Procicat ja no es reuneix més aquest divendres i que probablement ho farà aquest dissabte, sense especificar-ne els motius.

Dubtes

La reobertura dels centres comercials està sobre la taula després que el cap de setmana passat, que va coincidir amb el pont de la Constitució, es registressin importants aglomeracions en els eixos comercials del centre de Barcelona i d’altres ciutats. Els ciutadans van acudir en massa a aquests zones a fer les seves compres nadalenques ja que els centres comercials estaven tancats dins del pla de restriccions de la Generalitat en la seva lluita contra la pandèmia.

Aquests dies, tant la consellera de Presidència, Meritxell Budó, com el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, s’han mostrat disposats a plantejar aquesta mesura. Aquest mateix divendres, Budó, sense avançar cap decisió, ha assenyalat en declaracions a la SER Catalunya que les imatges del cap de setmana passat van ser preocupants i ha apuntat que la reobertura dels centres comercials permetria «esponjar» els centres urbans i evitar les aglomeracions.

Notícies relacionades

Sobre el Liceu, Sàmper va apuntar dijous que aquest teatre té una regeneració de 20 litres d’aire per persona i segon, quan els «mínims considerats òptims» són de 12,5, de manera que el seu sistema de ventilació està dins del pla que ha preparat Protecció Civil, fet que permetria «relaxar les mesures del tram 1».

D’altra banda, les estacions d’esquí de Catalunya han arribat a un acord amb el Govern per iniciar la temporada i obrir pistes aquest dilluns, 14 de desembre. S’avancen a França i Andorra, que van decidir esperar fins al gener per a la reobertura.