La desescalada a Catalunya

Protecció Civil avisa: el pla de Nadal perilla pels excessos del pont

Sergio Delgado qualifica de «límit» la situació i assenyala que si les dades no són bones caldrà plantejar-se les festes de manera «racional»

BARCELONA 07 12 2020 Barcelona Mucha gente en el centro por las compras navidenas  En la foto el Passeig de Gracia  FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 07 12 2020 Barcelona Mucha gente en el centro por las compras navidenas En la foto el Passeig de Gracia FOTO de RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

Els excessos delpontde la Constitució –aglomeracions de ciutadans als centres de les ciutats– poden posaren perill el pla del Nadal de la Covid, que contempla, al principi, reunions de 10 persones i llibertat de moviments per assistir a celebracions nadalenques. És l’avís que ha llançat aquest dimecres el subdirector de Programes de Protecció Civil,Sergio Delgado, que ha assenyalat que si el pont es tradueix en un augment dels casos decoronavirusi en un empitjorament de lesdades epidemiològiques, s’haurà de fer una «reflexió» sobre el Nadal des d’un punt de vista «racional».

Aquesta «reflexió» sobre l’actual pla de Nadal haurà de girar entorn de si les mesures previstes «estan adaptades al nivell de risc» que hi ha a Catalunya. En declaracions a TV-3, Delgado ha assegurat que la situació és «molt límit» i per això ha defensat la necessitat d’analitzar la situació des d’un punt de vista «racional» i no emocional.

Respecte a lescues de ciutadansper entrar encomerços, Delgado ha assenyalat que, tot i que proven que efectivament els establiments controlen l’aforament als seus locals, aquestes imatges, vistes durant el pont aBarcelona i altres ciutats, haurien de convidar a analitzar aquestes concentracions eneixos comercials. Així, ha dit que aquestes aglomeracions de gent haurien de ser «objecte d’anàlisi» per decidir si obrir o no elscentres comercials–ara tancats–, especialment aquells que són a l’aire lliure, per a així «esponjar» l’activitat i evitar que es concentri en un punt, com ha pasat aquest dilluns de pont i dimarts festiu, dies tots dos en què no hi havia confinament municipal. Nombrosos ciutadans han aprofitat aquest fet per anar al centre de les ciutats a realitzar les seves compres nadalenques, ja que els centres comercials estaven tancats en el marc del pla de seguretat contra la pandèmia.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha apuntat que fa mesos que Protecció Civil analitza «com donar garanties» perquè els centres comercials reprenguin la seva activitat. «El que hem vist aquests dies ha de ser objecte d’anàlisi per decidir què hem de fer els pròxims dies respecte a l’adaptació de la mobilitat comercial», ha assenyalat.

De cara a Nadal, i a l’espera de l’evolució de les dades, Delgado ha insistit en les recomanacions «clares» realitzades per Salut per a aquestes festes: limitar les trobades a la bombolla de convivències, 10 persones com a màxim i dues bombolles com a màxim. I ha afegit: «I qui pugui, que faci menys. El missatge és clar per part de l’Administració», ha dit.