Retard europeu

Les estacions d’esquí, davant una nova temporada més curta per la Covid-19

Les restriccions per la pandèmia mantenen tancat el sector, dels primers afectats per la crisi sanitària

-FOTODELDIA- GRAFCAV1476  RONCESVALLES (NAVARRA)  07 12 2020 - Varias familias se divierten en la nieve acumulada hasta este lunes en Roncesvalles tras el primer temporal de nieve y frio que azota estos dias el centro y norte de la comunidad Foral  EFE Villar Lopez

-FOTODELDIA- GRAFCAV1476 RONCESVALLES (NAVARRA) 07 12 2020 - Varias familias se divierten en la nieve acumulada hasta este lunes en Roncesvalles tras el primer temporal de nieve y frio que azota estos dias el centro y norte de la comunidad Foral EFE Villar Lopez / Villar Lopez

3
Es llegeix en minuts

A la llarga llista desubsectors turístics impactats per les restriccions anti-Covid s’hi sumen les estacions d’esquí, que s’han vist obligades aretardar la seva obertura a Europa, malgrat comptar, en moltes, ambbones condicions metereològiquesper iniciar la nova temporada.

No obstant, el sector de la neu, per al qual el període de Nadal suposa un terç dels ingressos anuals,ja havia patit l’impacte de la pandèmiaabans. De fet, va ser una de les seves primeres víctimes, a l’haverd’accelerar precipitadament el seu tancament, a mitjans del març passat, a causa dels estats d’alarma decretats a la majoria dels països europeus.

Malgrat això, les estacions espanyoles, que generen més de 3.100 llocs de treball directes, van rebre la temporada passada 4,8 milions d’esquiadors i van ingressar 118,8 milions d’euros per remuntadors, només tres milions menys que l’anterior, que va ser completa, gràcies a un augment de la facturació mitjana per visitant, segons dades de l’Associació Espanyola d’Estacions d’Esquí i Muntanya (Atudem).

El cas d’Espanya

A Espanya, on el tret de sortida de la temporada sol ser aquest pont de desembre, les estacions s’han mantingut tancades, a excepció de la de Punto de Nieve de Santa Inés a Sòria, la més petita de la Península.

A part d’una altra petita estació, Leitariegos (Lleó), que preveu obrir les portes demà, de moment tan sols unes quantes com Masella o Baqueirahan anunciat la seva intenció d’iniciar la temporadaen els pròxims dies, aquesta última l’11 de desembre, a l’espera de les ordres de la Generalitat.

França, Alemanya i Itàlia

Altres governs europeus com el francès, l’italià o l’alemany hanprohibit l’obertura de les estacions fins al generi, a més, el primer ha amenaçat de portar a terme controls a les fronteres per evitar desplaçaments a altres països on sí que serà possible esquiar.

Una amenaça, feta pel president de França, Emmanuel Macron, a l’anunciar mesures «restrictives i dissuasòries» per impedir que els francesos vagin a aquests països per raons sanitàries i també per no crear situacions de desequilibri amb les estacions gal·les, que no podran funcionar per ordre administrativa en un principi fins al 20 de gener.

Però més enllà d’aquest dispositiu, molt criticat per la dificultat per posar-lo en pràctica, França s’ha centrat a buscar una coordinació europea, si no per obtenir la clausura dels complexos d’esquí als països veïns, almenys perquè els seus ciutadans no els puguin utilitzar.

Europa demana prudència

La Comissió Europea (CE) ha demanat als països prudència per evitar un repunt dels contagis i coordinació en les seves mesures, però la competència sobre l’obertura de les estacions recau a cada Estat membre.

A Itàlia, les estacions es mantindran tancades fins al 6 de gener per evitar la propagació del coronavirus en el període nadalenc, una decisió que ha posat en peu de guerra el sector, que representa prop de l’1% del PIB del país i que l’any passat va tenir una facturació de 10.000 milions d’euros.

A Alemanya, les restriccions contra la pandèmia regiran almenys fins al 10 de gener, cosa que implica que el començament de la temporada d’esquí, que normalment s’inicia entre el novembre i el desembre, no començaria abans d’aquesta data i això només si, en aquell moment, l’evolució de la pandèmia ho permet.

També elGovern d’Andorraha decidit demorar la data d’obertura de la temporada d’esquí fins a principis de gener, a causa de la situació sanitària i de limitació de la mobilitat que s’està vivint a diversos territoris d’Europa, com França o Espanya, que aporten el gruix dels visitants de les seves estacions.

Àustria obrirà per Nadal

Notícies relacionades

En canvi, Àustria obrirà les estacions d’esquí a partir del 24 de desembre, tot i que manté tot el sector hoteler i gastronòmic tancat fins a almenys el 7 de gener. El seu Govern es va resistir durant setmanes a l’exigència d’Itàlia i Alemanya de mantenir les estacions d’esquí tancades per impedir un nou repunt del coronavirus, al·legant que ha imposat prou mesures de seguretat sanitària i que s’han prohibit les famoses festes ‘aprés ski’,causants de milers de contagis el març passat.

A Suïssa, les estacions podran obrir únicament amb una autorització dels governs cantonals,en funció de la situació epidemiològica de la regió i que les instal·lacions comptin amb plans de prevenció estrictes. A finals d’octubre, unes 110.000 persones a Suïssa havien comprat el Magic Pass, una abonament econòmic que permet esquiar a més de 30 estacions.