Crisi sanitària

Merkel busca consens per tancar les estacions d'esquí a Europa per evitar contagis

La cap del Govern alemany sap que toparà amb el rebuig d'Àustria

zentauroepp9602657 esqui alemania201126121234

zentauroepp9602657 esqui alemania201126121234 / ROLF HAID

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es proposa buscar un consens europeu per tancar les estacions d’esquí almenys fins al gener, per evitar nous repunts de contagis en aquesta activitat turística, malgrat ser conscient que toparà amb el rebuig de la veïna Àustria.

«Mirarem d’aconseguir que s’aprovi a escala de la Unió Europea el tancament de l’esquí», va afirmar la cap del Govern, en una declaració davant el Bundestag (Parlament federal), on va explicar les decisions adoptades amb els poders regionals.

En la seva reunió amb els líders dels lands  es va decidir prolongar fins al gener les restriccions en vigor, inicialment previstes tot el mes de novembre, tot i que amb cert relaxament per afavorir les trobades familiars en les festes nadalenques.

Merkel va insistir davant els diputats en el fet que, a més del tancament de la gastronomia, l’àmbit cultural o l’oci nocturn, s’ha de restringir al màxim els contactes i evitar qualsevol viatge o desplaçament no necessari.

Veto als «viatges turístics»

En aquest marc hi ha especialment els «viatges turístics» i també activitats com l’esquí, va afegir la cancellera, per al·ludir, a continuació, que parteix de la base que trobarà allà l’oposició per part d’Àustria.

Merkel es va referir als avenços aconseguits en la contenció de la pandèmia al llarg del mes de novembre, amb les restriccions en vigor des del 2 de novembre, i va apuntar que, gràcies a això, s’ha aconseguit almenys desaccelerar l’augment de nous contagis.

«S’ha de continuar treballant per reduir els casos», per la qual cosa és necessari «endurir algunes mesures», va explicar, per abundar després en la relaxació d’algunes mesures durant les festes nadalenques.

L’al·lusió explícita a la pràctica de l’esquí es produeix enmig de la divisió d’opinions respecte a això generada a Alemanya. Des d’aquest sector turístic s’insisteix que és un esport a l’aire lliure i, per tant, sense risc afegit de contagis però el primer ministre de Baviera, el conservador Markus Söder, ha insistit en el perill que es generi un altre Ischgl, l’estació turística austríaca on milers de turistes de tot Europa es van contagiar en la primera onada.

Segons l’acordat, les restriccions a la vida pública i l’activitat econòmica, en vigor des del 2 de novembre, es prolongaran fins al gener. El criteri marc és aconseguir rebaixar la incidència acumulada fins als 50 casos per cada 100.000 habitants en set dies, criteri a partir del qual es considera que s’entra en zona de risc. Actualment la mitjana nacional s’acosta als 150, amb diverses desenes de municipis, entre els quals Berlín, per sobre dels 200.

Notícies relacionades

Bars i restaurants, teatres, cines, museus, discoteques i gimnasos continuaran tancats, mentre els comerços tindran aforament limitat. Les reunions no podran excedir de les cinc persones –com a màxim, de dues llars– i es recomana el teletreball.

A partir del 20 de desembre, de cara a les festes nadalenques, es relaxaran aquestes mesures per possibilitar trobades de fins a deu persones de diferents llars, tot i que es recomana abans d’aquestes reunions mantenir-se en quarantena domiciliària o restringir almenys els contactes per evitar contagis.