procés judicial als eua

Purdue Pharma admet la seva responsabilitat en la crisi dels opioides

El fabricant d'OxyContin es declara culpable de tres càrrecs en el judici que se celebra als EUA

La companyia de la família Sackler reconeix que no va prendre mesures per frenar la propagació de l'epidèmia d'opiacis

FILE PHOTO: Bottles of prescription painkiller OxyContin pills, made by Purdue Pharma LP, are seen on a counter at a local pharmacy in Provo, Utah, U.S., April 25, 2017.    REUTERS/George Frey/File Photo - RC16C26EFFB0

FILE PHOTO: Bottles of prescription painkiller OxyContin pills, made by Purdue Pharma LP, are seen on a counter at a local pharmacy in Provo, Utah, U.S., April 25, 2017. REUTERS/George Frey/File Photo - RC16C26EFFB0 / George Frey (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Un quart de segle després que OxyContin sortís al mercat per revolucionar el tractament del dolor crònic i propulsar l’addicció dels nord-americans als analgèsics opioides, el seu fabricant ha admès per primera vegada la seva responsabilitat en aquesta crisi que ha segat la vida de centenars de milers de persones. Purdue Pharma s’ha declarat aquest dimarts culpable dels tres càrrecs que li va imputar el Departament de Justícia en el judici per dirimir el seu paper en l’epidèmia. La companyia de la família Sackler ha reconegut que va obstaculitzar la feina de les autoritats per frenar l’epidèmia, que va untar els metges perquè receptessin els seus analgèsics i mai va arribar a implementar de forma efectiva el programa per impedir que les seves drogues acabessin al mercat negre.

L’admissió de Purdue arriba un mes després que la companyia arribés a un acord extrajudicial amb el Govern per resoldre el cas a canvi de compensacions multimilionàries per als demandants que han participat en la causa civil i penal, així com un pla per reestructurar la farmacèutica. A primera vista, el preu que haurà de pagar és onerós, 8.300 milions de dòlars, però la seva lletra petita és bastant més generosa. Només 225 milions aniran directament a parar a les arques de l’Estat, sempre que dediqui part de la suma pactada a combatre l’epidèmia a les municipalitats i estats que han demandat la companyia. La resta de les compensacions i multes tampoc les pagarà de forma immediata, sinó que caldrà esperar que Purdue negociï amb els creditors després d’haver-se declarat l’any passat en fallida.

Notícies relacionades

La companyia podrà a més continuar operant, tot i que ho farà transformada en una corporació de benefici social, governada per un fideïcomís encarregat de supervisar que els interessos de l’empresa s’ajusten també a l’interès col·lectiu. Aquesta nova figura obligarà els Sackler a desvincular-se de Purdue, una farmacèutica que els ha fet immensament rics gràcies a l’enorme potencial addictiu dels seus medicaments, que va fer que milions de nord-americans acabessin buscant refugi en l’heroïna  i el fentanil després d’enganxar-se als narcòtics amb les receptes prescrites pels seus metges.

Els Sackler tampoc hauran de perdre el son davant la possibilitat d’acabar a la presó perquè al final l’Estat no va cursar cap demanda penal contra els seus membres. Una suma de consideracions que han fet que diversos estats i localitats governades pels demòcrates hagin rebutjat fins ara l’acord extrajudicial pactat pel Govern federal.