L'asma podria protegir de la Covid, segons un estudi de l'Hospital de la Vall d'Hebron

La investigació revela que la malaltia dels bronquis no només no sembla estar relacionada amb una pitjor evolució del coronavirus, sinó que fins i tot podria preservar davant la infecció

zentauroepp55761984 members of the medical personnel wearing full protective sui201123225031

zentauroepp55761984 members of the medical personnel wearing full protective sui201123225031 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’asma  no sembla estar relacionat amb una pitjor evolució de la Covid-19 i sí que podria protegir contra aquesta malaltia, almenys en un grup concret de pacients asmàtics, els que tenen el fenotip T2, segons ha conclòs un estudi portat a terme per pneumòlegs de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

L’estudi, que publica aquest dilluns la revista ‘ERJ Open Research’, ha comprovat que només el 3,2% dels pacients hospitalitzats amb una malaltia greu tenien asma, una prevalença inferior a la de la població general, que ronda el 6%.

Quantificar el risc

L’asma és una de les principals malalties respiratòries a tot el món i, com que el SARS-CoV-2 és un patogen respiratori, els metges de Vall d’Hebron han volgut quantificar el risc que la pandèmia actual de Covid-19 pot representar per als pacients amb asma.

Per això, un equip d’investigadors del grup de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR), liderats per María Jesús Cruz, cap del grup de Pneumologia del VHIR, i Xavier Muñoz, investigador principal del mateix grup, han mirat d’esbrinar si l’asma és un factor de risc per a la Covid-19 i han comprovat que l’asma no sembla estar relacionada amb una pitjor evolució del coronavirus.

Factor protector

En l’estudi amb 71 pacients asmàtics ingressats a l’Hospital de la Vall d’Hebron per pneumònia causada per la Covid entre l’1 de març i el 30 de juny, els pneumòlegs van veure la importància dels fenotips ja que l’asma podria ser un factor protector davant la infecció per SARS-CoV-2, especialment en pacients asmàtics amb fenotip T2.

«Els nostres resultats recolzen la idea que l’asma no sembla ser un factor de risc per desenvolupar Covid-19, almenys en pacients hospitalitzats amb formes d’infecció més greus», ha resumit Xavier Muñoz.

Els investigadors van veure que el 3,2% dels pacients hospitalitzats amb malaltia greu tenien asma, una prevalença inferior a la de la població general atesa en aquest hospital.

«Si també tenim en compte que 54 (76%) dels 71 pacients afectats presentaven comorbiditats que s’ha demostrat que estan directament relacionades amb l’afectació del SARS-CoV-2, la prevalença d’asmàtics sense altres alteracions que pateixen una malaltia greu es redueix a només el 0,8%», ha assenyalat María Jesús Cruz.

Sense relació amb els corticoides

Notícies relacionades

Tot i que alguns estudis havien apuntat que els coricosteroides inhalats que s’utilitzen per tractar l’asma podrien protegir de la Covid, aquest estudi «no ha trobat una relació entre la dosi de corticoesteroides inhalats i la gravetat de Covid-19, com tampoc una relació entre el nivell d’eosinòfils i la possible protecció davant el virus ni s’ha vist que exacerbi l’asma com passa amb altres coronavirus», ha afirmat Muñoz.

«Tot i que aquest estudi té limitacions inherents a causa del seu disseny, els resultats suggereixen que l’asma podria ser un factor protector davant la infecció de SARS-CoV-2, especialment en pacients asmàtics amb fenotip T2, i si es reprodueixen en estudis amb un major nombre de pacients poden obrir una nova via d’investigació en la lluita contra la Covid», ha conclòs el pneumòleg.