alerta científica

El virus mortal Chapare pot transmetre's de persona a persona

La investigació es produeix després que el patogen poc conegut, descobert recentment a Bolívia, segués tres vides durant un brot l'any passat

bolivia-hospital-bebes

bolivia-hospital-bebes

1
Es llegeix en minuts

Els investigadors que indaguen sobre un virus mortal poc conegut que causa febre, vòmits i hemorràgia interna han descobert que es pot transmetre de persona a persona. Es creu que el virus del Chapare, descobert recentment, que va segar tres vides durant un brot a Bolívia l’any passat, generalment es transmet a les persones a través del contacte amb rosegadors infectats, avança ‘The Independent’.

Investigadors dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels EUA van dir que la confirmació de la transmissió de persona a persona genera preocupació sobre futurs brots de la malaltia. El virus del Chapare es va diagnosticar per primera vegada el 2004 a Bolívia quan un agricultor de 22 anys va morir després de patir mal de cap, dolors musculars i articulars, vòmits i hemorràgies. Es va informar d’un segon brot el 2019 a prop de la capital de Bolívia, La Paz. Aquesta vegada amb cinc casos confirmats i tres morts.

Se sap poc sobre el virus, a part que causa símptomes similars als de l’Ebola o el dengue i que té vincles amb els rosegadors i els seus excrements. Actualment no hi ha tractament per curar-lo, i els pacients reben líquids per via intravenosa i cures de recolzament. Després de l’últim brot, es van enviar equips del Ministeri de Salut de Bolívia, els CDC i l’Organització Panamericana de la Salut (OPS) per investigar els orígens de la malaltia i desenvolupar una prova de diagnòstic.

Notícies relacionades

Les seves descobertes, presentades en la reunió anual de la Societat Nord-Americana de Medicina i Higiene Tropical (ASTMH), mostren que el virus pot transmetre’s de persona a persona en entorns d’atenció mèdica.

Es creu que les rates d’arròs pigmeu i les rates d’arròs pigmeu d’orelles petites, que es troben a Bolívia, a més d’haver-n’hi en diversos països veïns, són una possible font del virus. Però els científics admeten que encara hi ha molt que es desconeix sobre el virus Chapare, com on es va originar, com infecta exactament els humans i quins riscos existeixen que pugui ocórrer un brot més gran a Bolívia o en altres parts d’Amèrica del Sud.

Temes:

Bolívia Virus