suïcidi de la mare

Set anys del crim que va acabar amb la vida d'Asunta

La progenitora, Rosario Porto, afrontava en «males» condicions anímiques el setè aniversari de la mort de la seva filla

flores

flores

2
Es llegeix en minuts
R. C.

El mes passat es van complir set anys de l’assassinat d’Asunta Basterra, la menor de 12 anys d’origen xinès trobada morta a Teo (la Corunya) i per la mort de la qual van ser condemnats els seus progenitors, Rosario Porto i Alfonso Basterra.

Set anys després, el lletrat de Rosario Porto, José Luis Gutiérrez Aranguren, insistia que el seu client afrontava l’aniversari de la mort de la seva filla en «males» condicions anímiques. Des de la seva condemna, a 18 anys de presó per un delicte d’assassinat amb agreujant de parentiu, els progenitors estaven a la presó. Inicialment, tots dos a la presó de Teixeiro (la Corunya), tot i que Rosario Porto va ser traslladada posteriorment a la presó d’A Lama, a Pontevedra. Ara es trobava a Brieva (Àvila), on s’ha suïcidat aquest matí.

Mort per asfíxia

Com a resultat de la investigació i de les proves practicades, en relació amb la mort d’Asunta Basterra es va determinar que s’havia produït per asfíxia i que, anteriorment i durant mesos, la nena havia ingerit un ansiolític, Orfidal, que va anul·lar la seva voluntat abans de ser assassinada. El cos va ser localitzat després que, a la matinada del 22 de setembre, dos homes que circulaven per una pista forestal de Ferros, a la localitat corunyesa de Teo, donessin la veu d’alarma.

Durant les primeres hores, els investigadors capitanejats pel titular del Jutjat d’Instrucció 2 de Santiago, José Antonio Vázquez Taín, van determinar que la nena havia mort en un altre lloc i que no havia patit agressió sexual.

Les pistes van apuntar des del primer moment a l’entorn pròxim i, més en concret, als seus pares, separats, que la nit en què es va produir la seva mort havien acudit a una comissaria de Santiago de Compostel·la a denunciar la desaparició de la seva filla.

Notícies relacionades

No obstant, les «inconsistències» detectades per la Guàrdia Civil en les declaracions dels pares sobre els últims moviments d’Asunta i les primeres proves van precipitar les seves detencions. Rosario Porto, coneguda advocada compostel·lana, va ser detinguda el 24, dos dies després de la localització del cos. La Guàrdia Civil la va traslladar a la caserna des del tanatori compostel·là de Boisaca, on acabava d’assistir a la incineració de la seva filla.

 Alfonso Basterra, periodista, va ser detingut l’endemà, després d’un registre en una de les vivendes de la seva exdona en la qual els agents creuen que es va produir la mort.