LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Les vacunes de Pfizer i Moderna contra la Covid, cara a cara: diferències i similituds

Un dels avantatges de l'injectable de Moderna és que la seva temperatura de conservació, més alta que la de Pfizer, facilita l'emmagatzematge i la distribució

vacunas

vacunas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan el 9 de novembre Pfizer i BioNTec van anunciar que la seva vacuna contra la Covid-19 era eficaç en el 90% dels casos, el món va començar a veure la llum al final del túnel en aquesta lluita contra el coronavirus. En aquesta carrera per la vacuna, aquesta setmana ha sigut la farmacèutica Moderna la que ha anunciat que la seva vacuna té una efectivitat del 94,5%. 

Tot i que les dues vacunes s’han provat efectives i obren la porta a l’esperança de tornar a una relativa normalitat, ¿en què s’assemblen?, ¿en què es diferencien? Les analitzarem a continuació. 

Punts en comú

Per començar, els dos laboratoris han fet estudis a gran escala per tot el món seguint el mateix funcionament: es va dividir els participants en dos grups, a un se li va administrar la vacuna i a l’altre, un placebo. Tot i que amb un nombre de voluntaris diferent, Moderna ha testejat la seva vacuna amb més de 30.000 voluntaris, mentre que l’estudi de Pfizer i BioNTec compta amb al voltant de 43.000

Una altra similitud entre les dues vacunes és que utilitzen tecnologia gairebé idèntica. Les vacunes es basen en una tècnica nova, coneguda com a «ARN missatger». Aquesta consisteix a injectar instruccions genètiques perquè les cèl·lules siguin capaces de fabricar la proteïna que forma l’espícula del coronavirus i provocar una resposta del sistema immunitari del nostre cos. 

Finalment, les dues vacunes s’han d’administrar en un format de dosi doble. És a dir, per aconseguir una immunitat totalment efectiva, s’ha d’administrar una segona injecció 28 dies després d’haver rebut la primera. Evidentment, les dues dosis han de ser del mateix laboratori.  

La clau que les diferencia

La principal diferència entre les dues vacunes són les seves necessitats de conservació, la qual cosa pot suposar una veritable problemàtica a l’hora distribuir-les. Els vials de la vacuna de Pfizer necessiten ser emmagatzemats a una temperatura inferior als -70 ºC  per mantenir-se estables. Això complica clarament la seva estratègia de logística i distribució, perquè es necessita que les vacunes mantinguin una temperatura a què no pot arribar-se fàcilment.

En canvi, la vacuna de Moderna presenta més versatilitat quant al seu emmagatzematge: l’òptim seria emmagatzemar-la a -20 ºC durant com a màxim sis mesos. No obstant, la farmacèutica també apunta que l’injectable pot mantenir-se estable durant 30 dies emmagatzemat a una temperatura d’entre 2 ºC i 8 ºC, valors que pot mantenir sense problemes un refrigerador estàndard, i fins i tot durant 12 hores a temperatura ambient.

Aquest aspecte, el de la temperatura de conservació, suposa tota un avantatge estratègica respecte a la vacuna de Pfizer perquè resta complexitat a la seva distribució i facilita la vacunació en altres entorns, com en farmàcies i consultoris mèdics. 

Immunitat i seguretat

Quant a la durada de la immunitat, Amós García, president de l’Associació Espanyola de Vacunologia, apuntava a la cadena SER que «el període d’immunitat no ho podem saber per una qüestió temporal. L’important és que tinguem definit l’impacte».

Notícies relacionades

Respecte a la seguretat de les vacunes, García és optimista i assegura que no té cap dubte al respecte, perquè «si els òrgans reguladors han donat el vistiplau, la vacuna és segura».  

Malgrat els aspectes per aclarir, el món es mostra esperançat i optimista, tot i que amb cautela, davant la creació i possible futura distribució d’aquestes vacunes perquè representen una peça fonamental en la lluita contra el coronavirus i el desig de tornar a la normalitat