AL MOLL D'ARGUINEGUÍN

Interior tramita el reallotjament dels magribins que va deixar en llibertat a Gran Canària

El Ministeri aclareix que «després de superar el tràmit de la ressenya policial després d'una arribada irregular, ningú pot ser legalment retingut llevat per causa justificada»

whatsapp-video-2020-11-17-at-190914 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rubén Torres

El Ministeri de l’Interior ha informat aquest dimarts a la tarda, a través de la Delegació del Govern a les Canàries, que s’estan fent els tràmits per ressituar en el sistema d’acollida els 227 migrants que han sigut posats en llibertat aquest mateix dimarts al moll d’Arguineguín, a la localitat de Mogán. Diversos autobusos n’han traslladat desenes des d’Arguineguín a Las Palmas de Gran Canaria.

Interior ha explicat que, «després de superar el tràmit de la ressenya policial després d’una arribada irregular, cap persona pot ser legalment retinguda llevat per causa justificada, com, per exemple, en cas de mesures sanitàries com la quarantena». És el que passa «exactament» amb  els migrants que han passat el tràmit de ressenya policial al dispositiu instal·lat al moll d’Arguineguín, precisa el ministeri.

«En el marc d’aquest tràmit de ressenya policial, totes les persones són filiades, i les seves dades es bolquen en bases de dades, tant nacionals com internacionals, per prevenir qualsevol alerta de seguretat», assenyala Interior. Afegeix que, «a més, en el marc dels protocols establerts davant la Covid-19, totes les persones passen pels pertinents controls sanitaris».

«Solució puntual»

En el cas de les persones que, segons Interior, «han abandonat avui [per aquest dimarts] el moll d’Arguineguín, no han sigut derivades com és habitual al sistema d’acollida com a solució puntual davant l’alta ocupació de les instal·lacions». Interior ja ha donat ordre «perquè  es duguin a terme els tràmits pertinents per conèixer els detalls que han donat lloc a aquesta situació».

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, havia asseverat que els migrants no es mantenen a Arguineguín més de 72 hores i va garantir que «les Canàries no serà Lesbos» amb referència als camps de refugiats existents a l’illa grega. El president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha advertit al ministre que s’equivoca «greument» al manifestar que els immigrants que arriben a Arguineguín «mai estan més de 72 hores» al campament d’emergència del moll.

«Política migratòria zero»

L’alcaldessa de Mogán, Onalia Bueno, ha condemnat «la política en matèria migratòria, és a dir, zero, que s’està fent per part del Govern d’Espanya» i ha demanat la dimissió del delegat del Govern a les Canàries, Anselmo Pestana, «perquè en cap moment ha estat a l’altura de les circumstàncies i va apel·lar a l’Executiu Central que intervingui en l’assumpte «de manera imminent».

Bueno ha assegurat, a més, que «la gran majoria» dels magribins que han sigut posats en llibertat «ha acceptat desplaçar-se voluntàriament a la capital de Gran Canària» als autobusos que ha contractat l’Ajuntament de Mogán perquè els porti fins a la plaça de La Feria, a Las Palmas de Gran Canaria, pròxima a la seu de la Delegació del Govern a les Canàries i al consolat del Marroc. Bueno ha acusat la Delegació del Govern de «mentir» quan assegura desconèixer que més de 200 persones quedarien en llibertat. «Hem vist una vegada més la improvisació a la qual estem acostumats pel Govern d’Espanya a través de la Delegació del Govern a les Canàries», ha denunciat Bueno.

Aquest dimecres, «200 més al carrer»

Notícies relacionades

La regidora ha manifestat també que ha comunicat al president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres, la situació de posada en llibertat dels migrants i li ha anunciat que «demà [per aquest dimecres] pretenen deixar-ne 200 més al carrer».

«No podem tenir totes aquestes persones deambulant no només pel municipi de Mogán sinó per Gran Canària», ha avisat Bueno, qui ha informat, al seu torn, que «tots tenen la PCR negativa de Covid-19» i «la gran majoria té passaport».