acorralada per la Covid

El Principat alerta que la situació a Astúries és «crítica»

El president asturià, Adrián Barbón, planeja tancar més municipis i no relaxa mesures

«Entenc l'emprenyament i el cansament de la ciutadania, però demano un últim esforç», sol·licita

c48a11c6-f03d-43b7-bf75-3565ff3f059e 16-9-discover-aspect-ratio default 0

c48a11c6-f03d-43b7-bf75-3565ff3f059e 16-9-discover-aspect-ratio default 0

2
Es llegeix en minuts
Ramón Díaz

La situació d’Astúries és «crítica», va remarcar ahir el president del Principat, Adrián Barbón, que va afegir que aquesta setmana és «clau» per comprovar si es registra un «canvi de tendència» en la incidència de la pandèmia. Per això ha decidit guanyar temps abans de flexibilitzar les restriccions al petit comerç, que haurà d’esperar almenys una setmana més per reobrir. Oviedo, Gijón i Avilés continuaran tancats perimetralment fins a nou avís, i aquesta mateixa mesura podria estendre’s en els pròxims dies a altres municipis de l’entorn d’Oviedo i Gijón i de la conca del Nalón.

El cap de l’Executiu va admetre «errors» en la gestió de la pandèmia i va fer una crida una vegada més a la «responsabilitat individual». Per vèncer el virus, els asturians han d’autoconfinar-se i «reduir al mínim» els contactes i les sortides del domicili: «Només per treballar, estudiar i les compres essencials», va remarcar.

Barbón va reconèixer que aquesta segona onada de la pandèmia ha sorprès el seu govern, però també els experts: «No l’esperàvem d’aquesta manera»; és a dir, tan agressiva i amb tants contagis i tan ràpids. El temor més gran és que es vegi desbordada la capacitat hospitalària, ja que l’ocupació a les ucis, per exemple, ha passat en només una setmana del 56 al 75 per cent, cosa que unit a l’elevat temps de permanència dels pacients crítics (entre tres setmanes i un mes i mig de mitjana) genera «incertesa» amb vista al futur immediat.

Va remarcar que mai ha retirat la petició que va realitzar el 2 de novembre al Govern central per aplicar un confinament domiciliari a la regió. «El Ministeri [de Sanitat] insisteix que les mesures tan dures i contundents que s’apliquen a Astúries tindran resultat positiu d’aquí uns dies. Estem esperant, però no hem retirat aquesta petició, la qual ens aconsellen els nostres assessors», va indicar.

Excés de confiança

L’«excés de confiança» per les bones dades registrades durant la primera onada i l’estiu, l’arribada del mal temps i el fet que sigui la regió més envellida d’Espanya han fet Astúries molt més «vulnerable» en aquesta segona onada, va argumentar Barbón.

Notícies relacionades

Va afirmar que sap que entre la població hi ha «emprenyament, decepció i cansament», perquè Astúries té «les mesures més restrictives d’Espanya», però atesa «aquesta situació excepcional», va reclamar un «últim esforç» per vèncer el virus. Perquè, sense aquestes severes limitacions, segons els epidemiòlegs que assessoren el Principat, Astúries seria «infinitament pitjor» i registraria «moltes més morts».

Les males dades registrades aquesta setmana a la regió no només han fet que s’ajorni per segona vegada la reobertura del petit comerç, sinó que aconsellen «revaluar tots els protocols» en funció de les «peculiaritats asturianes». D’aquí els possibles tancaments perimetrals de més municipis i també el reforç dels cribratges massius, tant a les residències de persones grans com «en zones bàsiques de salut», va apuntar Barbón.