Delicte mediambiental

La màfia dels homes que no estimaven els animals

La Guàrdia Civil deté 21 persones per traficar amb 300 espècies diferents de tortugues i llangardaixos procedents de tot el planeta

Arribaven a Espanya en vols transoceànics que les cries feien amagades en mitjons, carmanyoles i ampolles de refresc

guardia-civil / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant dos anys la Guàrdia Civil ha anat estrenyent el setge sobre una xarxa internacional de 21 persones establertes a Espanya i dedicada exclusivament a la cria i venda d’espècies protegides al mercat negre. La sergent Ana Prieto del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) els defineix com delinqüents que «no estimen els animals». Funcionaven integrats en dos entramats diferents, que cooperaven per portar exemplars exòtics i distribuir-los per Europa.

Tot i que els éssers vius rescatats són originaris de tots els racons del planeta, el flux principal de la màfia procedia d’Amèrica del Sud, un lloc de gran diversitat biològica gràcies a la selva amazònica i regit –en alguns països– per marcs legals menys proteccionistes que els europeus, i utilitzava Espanya com la porta d’entrada al vell continent. Per això els 21 investigats residien en cases de CatalunyaMadridGalíciaMúrcia i les Canàries. Als 14 domicilis registrats hi havia finques amb terrenys i espais preparats per guardar als animals en condicions molt dures: amuntegats en espais molt reduïts. A Catalunya hi ha hagut 4 detinguts i 3 entrades en domicilis de Corbera de LlobregatMasquefa i Riells i Viabrea, que han alliberat 167 tortugues i 5 closques. 

La xarxa utilitzava documentació falsificada per poder esquivar els convenis internacionals. Subcontractaven la col·laboració de ‘veterinaris’ sense llicència que implantaven xips als exemplars i a grups de ‘mules’, que els transportaven en vols transoceànics. 

Tortugues a la maleta 

Aquesta màfia, com les altres, portava els animals amagats dins de maletes de viatgers d’avió. Cries de tortuga o de llangardaix enrotllades en mitjons, tancats dins de carmanyoles o atrapats en ampolles de refresc. Viatges llarguíssims des del Brasil, Madagascar o Austràlia, que provoquen un sofriment extrem a les criatures. Tant que, en la majoria de casos, acaba amb la seva vida. La crueltat d’aquesta pràctica es resumeix que per als traficants, fetes totes les sumes i les restes, continua sent rendible perdre la majoria de cries en el trajecte. És a dir, saben que molt poques sobreviuran. Però també que amb això n’hi ha prou. «Si, per exemple, porten 15 cries de tucà i n’arriben només dues de vives, guanyen diners», explica la sergent Prieto.   

El terme ‘mula’ s’ha estès per referir-se als passatgers que porten droga camuflada a l’equipatge –o fins i tot dins del cos–, però s’oblida que també s’utilitza aquest tipus d’ocultació per als animals exòtics. El delicte mediambiental –al qual pertany el tràfic d’animals– és el tercer negoci il·legal més lucratiu segons la Interpol, raona Prieto. «Per darrere del narcotràfic i els documents falsificats», enumera. 

Un agent de la unitat Seprona acaricia una de les tortugues alliberada. / GUÀRDIA CIVIL.

Notícies relacionades

Entre els animals rescatats hi ha més de 300 espècies de rèptils diferents. Hi havia, per exemple, exemplars de tortuga gegant d’Aldabra (‘Aldabrachelys gigantea’) que només habita a les Seychelles, o de tortuga radiada (‘Geochelone radiata’) de Madagascar, o d’iguana crestada de les Fiji –en greu perill d’extinció–, o d’una gran varietat de llangardaixos Gecko. Les gegants poden arribar al metre de longitud i les radiades, al mig metre. Es poden pagar fins a 30.000 euros per a aquests animals.

La banda comercialitzava així mateix les closques dels animals morts. El preu d’animals, o de parts d’aquests, oscil·la segons les modes, com la que va animar la gent a comprar iguanes per tenir-les en terraris domèstics. Màfies com la desarticulada ara per la Guàrdia Civil atenen aquests capricis de ciutadans que ignoren que es tracta d’una activitat il·legal, que comporta un elevat sofriment als animals i que també pot desencadenar «un atemptat contra l’equilibri natural», recorda la sergent. Moltes espècies invasores –com la tortuga i el cranc americans o la cotorra argentina–, que comprometen la vida autòctona, també van aterrar a Espanya per un ‘caprici’.