Dades d'aquest dimecres

Catalunya, davant el repte de mantenir la velocitat del virus (R) per sota d'1

L'autonomia aconsegueix que l'epidèmia entri en regressió, però registra 3.710 nous contagis i 38 morts més

Els experts alerten d'una altra desescalada prematura i demanen mantenir les restriccions més temps

undefined55533693 barcelona 22 10 2020 sociedad   fotos de la uci del hospital201104184338

undefined55533693 barcelona 22 10 2020 sociedad fotos de la uci del hospital201104184338 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La velocitat de reproducció (la famosa R o Rt) del coronavirus ha baixat d’1 a Catalunya i s’ha situat en els 0,96 punts. És la dada més significativa d’aquest dimecres referent a l’evolució de la pandèmia en aquesta comunitat. Que la R estigui per sota d’1 indica que el virus està en regressió; per contra, quan estava per sobre d’1 assenyalava que es trobava en expansió perquè un contagiat infectava més d’una persona de mitjana. El primer objectiu de les dures restriccions imposades a comptagotes des del 16 d’octubre s’ha complert. Ara queda el següent i més difícil: Mantenir-ho en el temps.

Sense oblidar que, a l’altre costat de la balança, pesa l’altra realitat, la més dolorosa: Catalunya ha notificat aquest dimecres 3.710 nous contagis i 38 morts. Des del mes de març fins ara s’han contagiat 251.329 catalans i n’han perdut la vida 14.312 més. Són dades que reflecteixen la magnitud d’una pandèmia mortal i que aquest dimecres ja té 2.732 persones ingressades en hospitals (61 més que el dia anterior), 489 de les quals es troben en unitats de cures intensives (ucis), una menys que dimarts.

Segons els experts consultats per aquest diari, l’evolució  de la pandèmia a Catalunya és bona, si bé la situació continua sent greu, i alerten dels perills d’un primerenc aixecament de les restriccions, com va passar al juny, quan la Generalitat i la Comunitat de Madrid es van saltar l’última fase de la desescalada. «[Les d’aquest dimecres] són unes dades bones que ens permetran treballar des d’avui en una recuperació planificada de tot el que han sigut aquestes mesures», ha dit en el Parlament la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Però els experts reclamen prudència. «Per començar la desescalada hauríem de baixar a una incidència acumulada de 50 casos per 100.000 habitants [aquest dimecres, Catalunya ha tingut 812,43 casos]. En aquesta epidèmia, les pujades de contagis són molt ràpides i les baixades molt lentes», recorda a aquest diari Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). «Molts països han baixat la R, però han tornat a pujar. Passa perquè es prenen mesures molt dures que després es relaxen. Només Irlanda ha aconseguit mantenir-se per sota d’1. És fàcil disminuir la R quan és molt alta, el més difícil és mantenir-la», afegeix.

Creu aquest expert que «les mesures estan funcionant». Ara, diu, s’està notant l’efecte de les primeres restriccions: el tancament de bars, restaurants i centres d’estètica, el 16 d’octubre passat. Es preveu que la setmana vinent es notin també els efectes del que va venir després: el tancament perimetral i el toc de queda. «Si correm, hi tornarà a haver un augment de casos», adverteix López Codina. Ho diu també el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada: «Que la R estigui per sota d’1 és molt bona notícia; indica que la corba podria començar a baixar si es manté. Però és aviat per dir que és definitiu. Aquesta situació es podria tornar a torçar si les mesures no s’implementen bé».

A més, aquesta millora continua sense notar-se als hospitals i les seves ucis, que reben diàriament nous ingressos. «Els contagis que estem veient ara són els de fa 14 dies. Ara mateix, continuem sumant malalts», explica Horcajada. Segons ell, si la R es manté en els pròxims dies per sota d’1, es podrà dir que Catalunya ha superat ja el pic de contagis d’aquesta segona onada.

Notícies relacionades

«Tot fa pensar que ara s’hi afegiran els efectes de les mesures preses després del tancament de bars. A Catalunya hi ha indicis que estan baixant els contagis [dimarts se n’havien notificat més de 6.000] i que podríem haver superat ja la fase d’increment ràpid que estàvem arrossegant des del mes d’octubre», expressa amb cautela Joan Ramon Villalbí, membre de la junta directiva de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas). Com els seus col·legues, alerta del perill d’iniciar una desescalada massa aviat: «Si no es mantenen les mesures, pujarem els contagis».

Ildefonso Hernández, també membre de Sespas, valora positivament que Catalunya, igual com Madrid, estiguin «baixant», tot i que «encara falta» perquè les ucis experimentin una millora. «Dependrà de diverses autonomies, però tenim algun indici que les coses [a Espanya] podrien anar a millor en els pròxims dies», explica Hernández. No sap quan arribarà a Espanya el pic de contagis perquè hi ha «diverses comunitats» amb «ritmes diferents» i «situacions meteorològiques diferents». «Però sí sé que, abans de començar a treure mesures, s’ha de reforçar molt el servei de primària i les unitats de salut pública per impedir que tornem a estar igual», conclou.