9.606 CONTAGIS MÉS

Espanya registra un rècord de morts en aquesta segona onada: 368 en 24 hores

Sanitat registra en 14 dies 306.316 nous infectats de Covid-19, tot i que baixa la incidència acumulada

«Probablement no farà falta un confinament domiciliari: les mesures són estrictes», diu Simón

Espanya registra un rècord de morts en aquesta segona onada: 368 en 24 hores

NACHO DOCE

Es llegeix en minuts

Espanya ha registrat aquest dijous el rècord de morts en aquesta segona onada de la pandèmia de coronavirus: 368 més. Des de març han mort 38.486 persones. A més, les comunitats autònomes han notificat aquest dijous al Ministeri de Sanitat 21.908 casos més de Covid-19, dels quals 9.606 han sigut diagnosticats en les últimes 24 hores, davant els 8.924 registrats dimecres. A Espanya s’han contagiat ja, des de l’inici de la pandèmia, 1.306.316 persones, de les quals unes 300.000 ho han fet en les últimes dues setmanes: això dona una idea de la velocitat d’expansió del virus. 

Hi ha una bona notícia: la baixada, per primera vegada en tres mesos, de la incidència acumulada, que aquest dijous s’ha situat en els 527 casos per cada 100.000 habitants. No obstant, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va amb cautela: «Fa uns dies que s’observa una certa estabilització».

Segons ell, tot i que la situació a Espanya continua sent greu i la pandèmia segueix en «ascens», el ritme és una mica més lent que fa uns dies, a causa dels efectes de les mesures restrictives en les diferents comunitats. «En els últims dies hem notat un lleugeríssim descens de la positivitat: ha baixat del 13,6% al 13,3%. És aviat encara, però podria indicar-nos una evolució favorable», ha explicat Simón en roda de premsa.

Actualment hi ha 20.281 pacients ingressats per Covid-19 en tot Espanya i 2.802 són a les ucis, si bé en les últimes 24 hores s’han produït 2.421 ingressos i 2.339 altes. A més, durant l’última setmana 4.796 persones han ingressat en un hospital com a conseqüència de la infecció provocada pel contagi del coronavirus, i 364, en una uci. Així mateix, la taxa d’ocupació de llits per coronavirus se situa ja en el 16,35% i en les ucis, en el 29,20%.

Sanitaris més protegits

Simón va destacar que les taxes d’infecció dels sanitaris són, en aquests moments i a diferència de la primera onada, les mateixes que les observades en la població general, cosa que indica que «estan igual de protegits». «En els últims 14 dies s’han diagnosticat 5.479 sanitaris amb Covid. L’àmbit de contagi és, majoritàriament, el domicili o en societat», ha destacat Simón. Espanya està realitzant unes 2.500 PCR per 100.000 habitants cada setmana.

L’epidemiòleg també ha remarcat que «probablement no serà necessari el confinament domiciliari a Espanya» perquè les comunitats han pres mesures molt estrictes. «Els confinaments de França o Anglaterra no són totals, com poden semblar, sinó molt similars al que fem nosaltres. No estem fent menys que altres països, tot i que potser ho expressem menys», ha reflexionat.

Et pot interesar

També ha assegurat que les residències estan «més ben protegides». «És cert que hi continua havent brots però no tenen l’impacte que tenien en la primera onada», ha respost sobre el tema.

També ha dit que ja s’ha demostrat la seguretat de la vacuna contra la Covid-19 i que estarà disponible ben aviat, hores després que el president del Govern, Pedro Sánchez, hagi assenyalat que la campanya de vacunació contra el coronavirus «podria estar preparada» d’aquí a sis mesos, al maig, coincidint amb el final de l’estat d’alarma que va implementar l’Executiu central fa dues setmanes.