LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA

Tercera nit de disturbis a Logronyo i Lleó contra les restriccions

Fernández Vara veu després de les protestes «un moviment perfectament organitzat d'una minoria radical i extremista ben finançat»

leon-logroo / periodico

3
Es llegeix en minuts

Logronyo i Lleó han viscut diumenge a la nit alguns disturbis protagonitzats per, majoritàriament, grups de joves en protesta contra les restriccions dictades per evitar l’avenç del coronavirus, en la tercera nit d’incidents que s’han registrat en algunes ciutats d’Espanya des de divendres passat.

A la capital de La Rioja almenys quatre persones han sigut detingudes per participar en els disturbis en els quals es van cremar contenidors, mentre que a la capital lleonesa diverses desenes de joves encaputxats van provocar aldarulls al centre de la ciutat tombant contenidors i van causar danys en vehicles, i no s’han informat de detencions.

Poc després dels incidents, la Delegació del Govern a La Rioja va assegurar que la situació estava controlada al centre de Logronyo després de la crema de tres contenidors a diversos carrers després d’una convocatòria de sentada, a través de xarxes socials, al passeig d’El Espolón. La Policia va anar dispersant els diferents grups de joves que volien participar en la sentada convocada als voltants de les seus de la Delegació del Govern i l’Executiu regional.

A conseqüència dels disturbis ocorreguts a la mateixa zona la nit anterior, la Delegació havia disposat un dispositiu de seguretat en previsió de noves alteracions de l’ordre públic al tenir coneixement d’una nova convocatòria a través de les xarxes socials i que no havia sigut comunicada.

Cap a les 20.15 hores, la Policia havia observat diversos grups, majoritàriament de joves, disgregats per aquest passeig que responien a característiques similars als causants dels aldarulls de la nit de dissabte, en què van participar uns 150 radicals.

A El Espolón, segons les dades de la Delegació, es van concentrar diumenge a la nit unes 40 persones, que, a l’observar la presència i desplegament policial, van marxar pels carrers adjacents. Els agents van portar a terme identificacions i van procedir a les quatre detencions, que s’uneixen a les vuit efectuades anteriorment de joves d’entre 15 i 24 anys.

En un d’aquests carrers pròxims a El Espolón, a l’avinguda de Portugal, s’ha cremat aquesta nit un contenidor de paper, cosa que va causar una intensa fumera. A causa d’això, la Policia va demanar per megafonia als veïns que abaixessin les persianes i no sortissin.

També a Lleó la convocatòria per protestar contra les restriccions havia partit aquest diumenge des de les xarxes socials i el lloc de concentració va ser davant el Museu Gaudí-Casa Botines.

Els concentrats es van dispersar posteriorment per tot el centre de la ciutat, bolcant tanques i encenent bengales que llançaven al paviment al crit de «llibertat».

S’han produït danys menors en vehicles, s’han bolcat tanques i tirat cadires i taules de terrassa a Burgo Nuevo, el carrer Alcázar de Toledo i les veïnes a la plaça de la Inmaculada, així com el tomb de contenidors als voltants de San Marcos, segons fonts policials.

Un altre grup va llançar pels aires les cadires d’una terrassa d’un establiment ubicat davant la catedral, i alguns veïns que passaven per allà recriminaven als joves la seva conducta.

Agents de la Policia Nacional i Local van establir un dispositiu per contenir els joves sense que fins ara s’hagi informat de cap detenció a la capital lleonesa.

Fernández Vara: «Hi ha un moviment organitzat»

Notícies relacionades

El president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha afirmat que «davant i darrere» dels disturbis a diverses ciutats del país hi ha «un moviment perfectament organitzat d’una minoria radical i extremista ben finançat».

D’aquesta manera, en un missatge a la xarxa social Twitter, s’ha referit als aldarulls que des de divendres passat s’han produït a diverses ciutats del país contra les restriccions dictades per evitar l’avenç del coronavirus. «Cal ser conscients que davant i darrere de tot el que està passant als carrers de les ciutats d’Espanya hi ha un moviment perfectament organitzat d’una minoria radical i extremista ben finançat», ha assenyalat. La resposta a aquesta situació, ha afegit, està en la política, «recuperant consensos perduts».