FESTIVITAT MARCADA PER LA PANDÈMIA

Consulteu els horaris i serveis dels cementiris de Catalunya per al dia de Tots Sants

La cita prèvia i la limitació de l'aforament són algunes de les noves mesures per evitar massificacions

cementerio

cementerio / JORDI COTRINA

8
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tradició del dia de Tots Sants en què moltes famílies aprofiten per anar al cementiri i visitar les tombes dels seus difunts, arreglar les làpides i dipositar flors, també es veurà afectada aquest any pels estralls de la pandèmia de la Covid-19.

Cita prèvia, limitació d’aforament i temps de permanència, distància de seguretat i ús de mascaretes són algunes de les mesures que han adoptat els cementiris de Catalunya seguint les recomanacions de Protecció Civil.

Malgrat que està restringida la mobilitat entre municipis els caps de setmana, el Govern permetrà desplaçaments dins la mateixa comarca si és per visitar cementiris el 31 d’octubre i l’1 de novembre, ja que habiliten dos dies per evitar aglomeracions per Tots Sants.

Repassem a continuació els horaris i serveis dels cementiris de les principals ciutats catalanes. 

Barcelona

Els cementiris de Barcelona (Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Horta, Sant Gervasi, Sarrià, les Corts, Sants i Collserola) obriran els dies 31 d’octubre i 1 de novembre de 08.00 a 18.00 hores, mentre que les oficines estaran obertes el dissabte 31 de 08.00 a 14.30 hores i el diumenge 1, de 08.00 fins a les 17.30 hores.

Serveis d’autobusos:

Cementiri de Montjuïc, la línia 21 (Paral·lel – Prat) es veurà reforçada durant tot el cap de setmana, la línia 107 (interior del cementiri) s’ha intensificat al llarg de la setmana i fins i tot el pròxim diumenge dia 1 de novembre i la línia 961 (llançadora especial des de la plaça d’Espanya) augmentarà els seus serveis només el dia de Tots Sants.

Cementiri de Collserola, les línies 991 (Plaça d’Eivissa) i 992 (Fabra i Puig) estan oferint un servei especial des de dissabte passat fins al dia 1 de novembre.

Venda de flors:

Cementiri del Poblenou i de Sant Andreu hi haurà punts de venda de flor natural, seca i ornaments per a les sepultures fins al dia 2 de novembre de 08.00 a 18.00 hores.

Cementiri de Montjuïc i es podran comprar flors al llarg de tot el cap de setmana també de 08.00 a 18.00 hores.

- Cementiri de les Corts, aquest servei s’ofereix durant avui 27 d’octubre i demà 28 de 08.00 a 15.00 hores, i des del dia 29 a l’1 de novembre de 08.00 a 18.00 hores.

Aquest any no s’oferiran les activitats amb públic que solen realitzar-se el dia 1 de novembre. Aquesta mesura inclou les misses, els concerts de música clàssica, els tallers per a nens i famílies, les rutes i les visites a la col·lecció de carrosses fúnebres.

Serà obligatori respectar les mesures preventives davant la Covid-19. Per garantir la distància de seguretat, s’obriran totes les portes d’accés als cementiris, i se seguirà el següent protocol a totes les entrades: el personal de seguretat regularà el trànsit de visitants, sota supervisió d’un responsable; se senyalitzaran les portes d’entrada i sortida i es repartirà un document d’ús únic a tots els assistents en el qual s’especifiquen les mesures sanitàries marcades per les autoritats sanitàries; a més, hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic en tots els accessos i sortides.

Girona

Els cementiris de Girona recomanen no esperar al dia 1 de novembre per retre culte als difunts i espaiar les visites per disminuir al màxim les aglomeracions de gent i reduir el risc de contagi. A més s’aconsella limitar el temps d’estada als cementiris.

Cementiris municipals de Girona, Sant Daniel, Santa Eugènia i Palau:

- Estaran oberts fins al dia 2 de novembre de 09.00 a 18.00 hores

- Els dies 27, 28, 30 i 31 d’octubre només hi haurà personal al Cementiri Vell de Girona

- Els dies festius 29 d’octubre i 1 de novembre tots els cementiris tindran el personal necessari per atendre tots els visitants

Respecte al Cementiri Nou:

- Els dies 27, 28 i 2 de novembre obrirà en horari de 09.00 a 13.00 hores i de 15.00 a 18.00 hores

- Del 29 d’octubre a l’1 de novembre obrirà ininterrompudament de 09.00 a 18.00 hores

Les mesures anti-Covid-19 que estableixen els cementiris de Girona inclouen l’ús obligatori de mascareta i gel hidroalcohòlic, respectar la distància de seguretat i els senyals d’entrada i sortida; no estarà permès asseure’s als bancs, menjar o beure dins del recinte; l’entrada als lavabos haurà de ser d’un en un i caldrà desinfectar les mans amb gel hidroalcohòlic per utilitzar les escales mecàniques i les fonts d’aigua.

Lleida

L’accés al Cementiri Municipal de Lleida serà amb cita prèvia els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre per evitar les aglomeracions de gent i garantir la protecció dels visitants. L’aforament màxim serà de 2.000 persones i l’Ajuntament obrirà una aplicació per poder demanar la cita prèvia.

Per a la festivitat de Tots Sants, el cementiri municipal es mantindrà obert fins al dia 2 de novembre de 09.00 a 18.30 hores sense interrupció.

Servei d’autobusos:

- El 31 d’octubre hi haurà set autobusos de la línia 7 en lloc dels quatre habituals

- El dia 1 de novembre hi haurà set vehicles disponibles davant els dos habituals

Durant el dia de Tots Sants, hi haurà operaris d’obres i serveis al cementiri, on informaran, atendran els visitants i organitzaran l’accés, de la mateixa manera la Guàrdia Urbana regularà el trànsit.

Per garantir la màxima protecció sanitària als visitants, a més de la cita prèvia, serà obligatori l’ús de mascareta i estarà prohibit menjar o beure dins del recinte. També es recomana no fumar i portar gel, aigua i guants d’ús individual per netejar els nínxols i les tombes. Hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic a l’entrada i la sortida, i les fonts estaran obertes. En canvi, els lavabos i la sala d’espera estarà tancada perquè no es pot garantir la neteja continuada.

Així mateix, els visitants podran contemplar l’escultura Sospirs de Pau, d’Erik Schmitz, que es va inaugurar el mes de juny passat en l’acte que la Paeria va organitzar en homenatge a les víctimes de la Covid-19.

Tarragona

El cementiri de Tarragona, tot i que ha ampliat l’horari de visites per a la festivitat de Tots Sants, també recomana escalonar les visites al llarg de la setmana per evitar grans concentracions de gent el dia 1 de novembre.

- L’horari de visita s’ha ampliat fins al pròxim 2 de novembre, concretament es pot accedir al recinte des de les 09.00 fins a les 18.00 hores, sense tancament al migdia.

L’aforament s’ha vist reduït i es complirà gràcies a la presència de personal de control tant a l’entrada com a la sortida del cementiri durant tot el cap de setmana (31 d’octubre i 1 de novembre).

- El temps d’estada no podrà ser superior als 30 minuts.

- Els visitants no podran passejar pel cementiri, s’hauran de dirigir directament a la sepultura que vulguin visitar. Per facilitar aquesta mesura, s’ha posat a disposició del públic una eina de localització de sepultures en línia, disponible a la pàgina oficial del Cementiri de Tarragona.

- Serà obligatori portar mascareta i desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic, així com limitar sis persones les visites en grup.

Tot i així, els assistents rebran un full informatiu amb les principals mesures de seguretat, un codi QR per accedir al localitzador i un mapa del cementiri.

Sabadell

Es recomana escalonar les visites i anticipar-les durant la setmana per evitar grans acumulacions de gent el dia 1 de novembre, ja que es limitarà l’aforament a 2.000 persones.

Horaris:

- De 09.00 a 18.00 hores ininterrompudament, amb les quatre entrades habilitades.

Servei d’autobusos:

- El 31 d’octubre la línia L4/F4 en el tram de la plaça del Vallès fins a Poblenou tindrà una freqüència de 15 minuts entre les 08:30 i les 18.30 hores

- L’1 de novembre els autobusos de la línia F4 passessin cada 10 minuts entre les 08.30 i les 14.30 hores. Entre les 14.30 i les 18.30 hores la freqüència serà de 15 minuts i durant la resta del dia els autobusos passessin cada 30 minuts.

Mesures sanitàries:

- Obligatori el bon ús de la mascareta, manteniment de la distància mínima de seguretat i cal extremar la neteja de mans.

- Hi haurà personal controlant el flux d’entrada i sortida de visitants, on també es trobaran dispensadors de gel hidroalcohòlic.

- Les visites al cementiri no podran durar més d’una hora.

- No es realitzaran les activitats habituals per a Tots Sants a causa de la pandèmia.

- Augmentarà la presència dels cossos policials que vetllessin perquè no es produeixin incidències.

Santa Coloma de Gramenet

Horaris:

- Fins al dia 1 de novembre el cementiri estarà obert des de les 08.00 a les 18.00 hores.

Transport públic

- La línia B-84 (Plaça de la Vila – Cementiri) funcionarà de 08.00 a 18.00 hores, amb servei cada mitja hora.

- Proximitat de l’estació de metro Can Zam de la línia 9, a uns 500 metres.

Mesures sanitàries:

- Reducció de l’aforament a 2.000 persones durant els dies 31 d’octubre i 1 de novembre. Es recomana, en la mesura del possible, evitar aquests dos dies per rendir homenatge als difunts.

- Ús obligatori de mascareta i respectar la distància de seguretat.

- No podran accedir-hi grups de més de sis persones.

- Serà obligatori l’ús de guants per utilitzar les escales per accedir als nínxols.

- No estarà permès menjar ni beure.

- S’ha de limitar el temps d’estada.

Cornellà de Llobregat

Horari:

- Entre el dimecres 28 d’octubre i el diumenge 1 de novembre l’horari serà de 08.30 a 19.00 hores, per facilitar les visites durant la setmana prèvia a Tots Sants.

Accés de visitants:

- La Guàrdia Urbana ha previst un itinerari alternatiu per als vehicles, i ha ampliat l’espai de vianants a l’entrada per als dies 31 d’octubre i 1 de novembre.

- S’haurà d’entrar per la porta que dona al carrer d’Ignasi Iglesias, i la sortida serà per la porta habitual que dona al carrer de Joser Fiter.

Mesures de Seguretat:

- Control d’aforament 

- Establiment d’entrades i sortides diferenciades entre si.

Indicació de recorregut per garantir la distància mínima de seguretat d’1,5 metres.

Notícies relacionades

- Ús obligatori de la mascareta i es prohibeix menjar i beure dins del recinte.

Vic

El cementiri de Vic estarà obert fins al dia 2 de novembre de 09.00 a 18.00 hores ininterrompudament, i hi haurà tres entrades habilitades amb l’accés controlat, i l’aforament es reduirà a 1.200 persones.