tradició tardoral

Ni broma ni regal: la Generalitat limita la Castanyada i prohibeix les festes de Halloween

El Procicat recomana envasar els panellets per evitar la contaminació externa

El Gremi de Pastisseria de Barcelona confia a incrementar les vendes d'aquests dolços un 2,5%

zentauroepp55604474 soc201026192733

zentauroepp55604474 soc201026192733 / FABRIZIO BENSCH

2
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Tot i que a Catalunya és tradició celebrar la Castanyada, elaborant i menjant panellets, castanyes i moniatos torrats, en els últims temps, la comercial festa de Halloween, d’origen anglosaxó, s’ha fet un lloc, especialment entre els més petits, amb el joc infantil del ‘broma o regal’. També els joves l’han adoptat, amb les populars festes de disfresses o les atraccions de terror. La idea, en el fons, és explorar una por controlada i divertir-se al màxim.

No obstant, aquest any l’horror és més real que mai i, per mirar d’evitar que s’expandeixi el virus de la Covid-19, la Generalitat ha prohibit totes les macrofestes, les revetlles amb ball i els ‘botellons’ al carrer. De fet, Protecció Civil únicament permet passar aquestes festes en família, amb grups de fins a sis persones, amb qui es tingui contacte habitual i en espais ben ventilats.

També es prohibeix que els nens vagin de porta en porta fent el ‘broma o regal’ o els passatges del terror. En qualsevol cas, Protecció Civil recorda que la màscara d’una disfressa no substitueix la mascareta de protecció contra el coronavirus.

Vendes de panellets

No obstant, contràriament al que podria semblar, la prohibició de les macrofestes podria beneficiar les pastisseries. «A l’ajuntar-se en ‘petit comitè’, el client prefereix gastar el mateix que abans pagava per la pastisseria industrial però ara en producte de qualitat, tot i que hi hagi menys quantitat, perquè també hi ha menys persones reunides», expliquen fonts del Gremi de Pastisseria de Barcelona. De fet, igual que va passar per Sant Joan, el gremi confia a incrementar les vendes de panellets en un 2,5%.

Els productors han d’extremar aquest any més si és possible, les mesures de seguretat alimentària. De fet, aquest conjunt de mesures són les mateixes que la pastisseria professional està aplicant des de fa mesos. «A part del conjunt de normes higièniques bàsiques, els pastissers ens hem adaptat a la nova situació, restriccions i demanda. Ara, quan s’acaba l’elaboració d’una remesa de panellets, aquests es col·loquen en safates més petites, s’envasen i es posen darrere d’una mampara protectora», conclouen fonts del gremi.

¿Quina és la diferència entre un panellet industrial i un de pastisseria? Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, les claus per distingir un bon panellet artesà són les següents: s’elabora seguint la recepta tradicional amb massapà (amb farina d’ametlles), i no amb fècula de patata o moniato; tampoc porta cap tipus de conservant ni colorant artificial; i es fa amb ingredients de màxima qualitat, com l’ametlla marcona i els pinyons del país. A més, els panellets s’elaboren un a un, de forma artesanal, i hores abans de vendre. De fet, per preparar una safata variada, un pastisser pot tardar més de tres hores.

Com cada any, el panellet de pinyons es mantindrà com el rei indiscutible, «el més venut amb diferència», explica el Gremi de Pastisseria de Barcelona. Els d’ametlla, de coco, el bolet (massapà flamejat), el de castanya o el de cafè, seran altres clàssics exitosos.

Castanyada a casa

Notícies relacionades

Per als que s’atreveixin amb l’elaboració de panellets a casa, el Procicat també fa una sèrie de recomanacions, a part de limitar l’aforament a un màxim de sis persones. 

Per cuinar aquests típics dolços, s’ha de fer respectant els grups de convivència estable, intensificant el rentat de mans i envasant els panellets quan estiguin llestos per evitar la contaminació externa. També s’aconsella l’ús de mascareta i no compartir els estris.