EDUCACIÓ ENREDADA

Extraescolars, sí, però només amb el grup bombolla

Educació permet activitats de tarda a l'escola però obliga a separar els nens de diferents classes

El Govern manté la presencialitat fins a secundària i convida a enviar a casa els de batxillerat i FP

zentauroepp54930292 barcelona 14 09 2020 sociedad  extraescolares deportes feder201029200916

zentauroepp54930292 barcelona 14 09 2020 sociedad extraescolares deportes feder201029200916 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

Els xats de pares treien fum al migdia. El dubte més comú, si es mantenen o no les extraescolars, perquè es deia que no però amb dues excepcions complementàries. Primer, que només es permetran les que es facin dins el centre escolar. I segon, que s’haurà de mantenir el grup estable de l’aula, cosa que obligarà a un complicat encaix de peces per part de les escoles. Totes les empreses que ofereixen anglès, música, esgrima, taekwondo, manualitats o informàtica fora dels centres educatius i sense oferir un títol reglat hauran de tancar durant, per començar, 15 dies i resar perquè la corba de la Covid reverteixi. I a l’escola, perquè s’entengui, l’activitat de futbol haurà de separar els alumnes de 3r B dels de 3r A i les altres classes. És a dir, petits rondos sense barrejar bombolles. Quant a la presencialitat, el Departament d’Educació ha assegurat que està garantida en l’etapa obligatòria (infantil, primària i secundària) i insta –recomanació que es mantindrà com a mínim fins que s’acabi el primer trimestre– a reduir les classes físiques al batxillerat, la formació professional i el règim especial. 

Educació va explicar a principis de curs que les extraescolars que es feien dins l’escola conformaven una segona bombolla estable. I que com a tal, era acceptada. Ara les xifres de contagi augmenten la prevenció i redueixen el nivell de confiança en aquests grups. Ho ha anunciat la consellera Meritxell Budó al matí i ho ha confirmat la conselleria a la tarda: sí a les activitats no lectives a l’escola, però només amb els companys de pupitre. Les altres, prohibides. A la pràctica, més enllà de l’exemple exposat del futbol, es podran continuar fent sempre que les bombolles estiguin separades i es respecti la distància de seguretat, siguin ordinadors, pinzells o instruments. En les esportives, no obstant, i tret que canviï la normativa, continuarà sense ser obligatòria la mascareta. També es mantenen les activitats dels centres reglats, és a dir, els que per si mateix doten d’un títol propi, com per exemple un conservatori de música.  

Dret universal

Notícies relacionades

Sobre la presencialitat de l’ensenyament, el conseller Josep Bargalló ha repetit, o més aviat, adaptat, el que ve defensant des del primer minut del curs 2020-2021: «El que és primordial és mantenir i preservar el dret a l’educació del nostre alumnat. Totes les mesures tenen aquest objectiu. L’educació obligatòria presencial és un bé a preservar». A la resta d’oferta postobligatòria no se li imposa res. Per ara. El Govern es limita a instar a «augmentar la no-presencialitat» al batxillerat, FP i règim especial. Cosa que succeirà a partir de dilluns i fins que acabi el primer trimestre. Segons Bargalló, el 10% dels centres de batxillerat, el 20% dels de formació professional i la pràctica totalitat dels de règim especial (idiomes, arts...) ja estan funcionant amb el model telemàtic. Pel que fa a les avaluacions i les pràctiques, Educació publicarà les instruccions corresponents la setmana que ve. 

Els possibles tancaments perimetrals no afectaran la mobilitat escolar. De moment només es parla d’un tancament autonòmic, però si arribés a tenir lloc un tancament amb pany i forrellat dels municipis entre setmana, n’hi haurà prou amb el certificat d’autoresponsabilitat per poder moure’s sense problemes en el cas que hàgim de canviar de localitat per deixar o recollir els nanos.