PROTESTES

Disturbis a Sevilla contra el toc de queda

Diversos joves van cremar un contenidor i van llançar bengales al crit de «llibertat»

La Policia local ja ha identificat dos dels vàndals i els investiga per desordres públics

sevilla / periodico

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Una manifestació pacífica en protesta contra el toc de queda imposat per l’estat d’alarma per frenar l’expansió del coronavirus i en defensa dels comerços de barri va acabar ahir a la nit en disturbis pels carrers de Sevilla que van obligar a desplaçar-se fins a la zona a la Unitat d’Intervenció de la Policia Nacional (UIP). La Policia Local ja ha realitzat la identificació de dos dels joves violents que van cremar un contenidor i van llançar bengales i focs artificials al crit de «llibertat».

La protesta estava convocada a les 22.30 hores, abans del toc de queda, mitjançant missatges a les xarxes socials difosos per una plataforma denominada Pino Montano en Lluita. La cita era al carrer Cortijo de les Casillas, una de les avingudes principals del populós barri de Pino Montano, als afores de Sevilla i a l’entorn de la SE-30. Allà es van congregar alguns veïns sota el lema «pel futur del nostre barri», tot i que recordant als participants que la distància física era obligatòria.

«És igual si creus en el virus o si no. No importa si ets de dretes o d’esquerres. Tots estem patint les injustes conseqüències de la nefasta gestió de la classe política d’una manera o d’una altra. No som de cap partit perquè cap ha estat a l’altura. Som el barri de Pino Montano, la classe obrera treballadora, i anem contra els de dalt siguin del color que siguin», es llegia en una de les convocatòries difoses per les xarxes socials.

No obstant, segons la Policia Local de Sevilla, entre els participants es van barrejar joves pertanyents a alguns grups violents que, tapats amb caputxes, tot just iniciar-se la protesta van començar a llançar coets i bengales a l’aire i contra els autobusos i cotxes que passaven. També van empènyer una motocicleta i van cremar tres contenidors d’escombraries, que van quedar creuats al carrer impedint el trànsit. Un dels joves animava els seus companys al crit de «tenim dret a estar al carrer» o «menys policia i més sanitat», com es pot observar en algun dels vídeos difosos pels veïns indignats de la zona, que mostren com alguns exaltats van mirar fins i tot d’agredir els bombers quan van acudir a sufocar les flames del mobiliari incendiat.

Notícies relacionades

La Policia Local explica que immediatament es va desplegar un dispositiu de Policia Local i Policia Nacional a la zona per controlar la situació, cosa que va passar cap a les 23.30 hores. A més, les forces de seguretat van monitoritzar les xarxes socials dels convocants i dels participants que van publicar imatges mentre participaven en els aldarulls. La informació d’aquests perfils, alguns dels quals van ser eliminats poc després, va permetre als agents identificar els exaltats, uns dels quals va ser localitzat al seu domicili cap a les 1.30 hores. Se l’investiga per desordres públics, igual com un altre dels participants.

L’operació policial continua oberta i es preveu que al llarg del matí s’identifiqui i localitzi altres participants en els incidents.  «No podem permetre que grups aïllats alterin la tranquil·litat d’un barri provocant greus aldarulls en una situació de crisi sanitària en la qual tots els esforços se centren a evitar concentracions per frenar l’avenç de la pandèmia», va afirmar el regidor delegat de Governació i Festes Majors de l’Ajuntament de Sevilla, Juan Carlos Cabrera.