Missiva de Francesc

El papa Francesc: «Somio una Europa sanament laica, on Déu i el Cèsar siguin diferents però no contraposats»

«Han acabat els temps dels confessionalismes, però també el d'un cert laïcisme que tanca les portes als altres», ha dit Francesc

undefined55506702 fotodeld a  roma  italia   20 10 2020   el papa francisco se201021074007

undefined55506702 fotodeld a roma italia 20 10 2020 el papa francisco se201021074007 / FABIO FRUSTACI

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Papa ha defensat una societat europea «sanament laica» en què no es contraposin les figures polítiques i religioses, mentre ha arremès contra el laïcisme que tanca les portes als altres i a Déu.

«Han acabat els temps dels confessionalismes, però –s’espera– també el d’un cert laïcisme que tanca les portes als altres i sobretot a Déu, perquè és evident que una cultura o un sistema polític que no respecti l’obertura a la transcendència, no respecta adequadament la persona humana», ha destacat en una carta.

La missiva s’emmarca en el 40è aniversari de la Comissió de les Conferències Episcopals de la Unió Europea (Comece), el 50è aniversari de les relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i la Unió Europea i el 50è aniversari de la presència de la Santa Seu com a Observador Permanent davant el Consell d’Europa. 

En coincidència amb aquests aniversaris, estava programada, del 28 al 30 d’octubre, una visita del cardenal Secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin a Brussel·les, però ha sigut cancel·lada a causa de l’empitjorament de l’emergència sanitària.

D’aquesta manera, Francisco ha reclamat una Europa «sanament laica, on Déu i el Cèsar siguin diferents, però no contraposats». «Una terra oberta a la transcendència, on el que és creient sigui lliure de professar públicament la fe i de proposar el mateix punt de vista en la societat», ha assegurat.

Els fluxos migratoris

Així mateix, el pontífex ha demanat que Europa respecti la «dignitat de tots» i sigui «comunitat solidària» a l’enfrontar el «desafiament» dels fluxos migratoris perquè –segons ha manifestat– les solucions «parcials ja han demostrat la seva insuficiència».

«No puc callar davant el recel respecte als migrants. Només una Europa que sigui comunitat solidària pot fer front a aquest desafiament de manera profitosa, mentre que les solucions parcials ja han demostrat la seva insuficiència», ha reblat.

El Papa ha destacat així que la «necessària acollida» dels immigrants no es pot limitar a «simples operacions d’assistència al que arriba», sovint escapant de conflictes, fam o desastres naturals, sinó que ha de consentir la seva plena integració.

En la missiva, ha analitzat els problemes i les amenaces que sobrevolen Europa sobre la que ha dit que sembla que perd el seu «impuls». «No t’aturis a mirar el teu passat com un àlbum de records. Amb el temps, fins i tot les memòries més boniques s’esvaeixen i acaben sent oblidades», ha advertit el Sant Pare.

De la mateixa manera, ha assenyalat que si bé «molts s’interroguen amb desconfiança sobre el seu futur, molts d’altres la miren amb esperança, convençuts que encara té una cosa per oferir al món i a la humanitat».

Notícies relacionades

Referent a això també ha insistit que no es tracta de recuperar una «hegemonia política» o una «centralitat geogràfica», ni tampoc d’elaborar «solucions innovadores als problemes econòmics i socials». «L’originalitat europea està sobretot en la seva concepció de l’home i de la realitat; en la seva capacitat d’iniciativa i en la seva solidaritat dinàmica», ha afegit.

I ha exclamat: «Europa, ¡torna a trobar-te! Torna a descobrir els teus ideals, que tenen arrels profundes. ¡Sigues tu mateixa! No tinguis por de la teva història mil·lenària, que és una finestra oberta al futur més que al passat». 

Temes:

Papa Francesc