SEGONA ONADA

El covid-19 assetja els geriàtrics i tensa encara més les ucis a Catalunya

L'edat mitjana dels contagiats està pujant i, amb això, la mortalitat i els malalts greus

El Govern estudia un tancament total de 15 dies, només de caps de setmana o perimetral, i cap «relaxament»

undefined54185876 grafcat9900  barcelona  20 07 2020   vista de una residencia201027200049

undefined54185876 grafcat9900 barcelona 20 07 2020 vista de una residencia201027200049 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

5.000 nous contagis de Covid-19 i 39 morts en les últimes 24 hores. El risc de rebrot, situat en els 887 (a partir de 200 ja es considera que el perill que l’epidèmia s’expandeixi és molt alt). I unes unitats de cures intensives (ucis) on ja el 46% dels pacients tenen coronavirus, davant el 40% de la setmana passada. De tots els ingressats a la planta d’algun hospital, el 18% són pacients Covid. «Les dades són molt preocupants, la situació a Catalunya és crítica. Estem arribant a uns números que no havíem vist abans. La taxa de positius de les PCR ja és del 12%», ha expressat, sense embuts, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, aquest dimarts en roda de premsa.

Un altre apunt que indica com de desbocada està la pandèmia: l’edat mitjana dels contagiats està pujant. Això vol dir que, si no gaire temps enrere eren els joves els més infectats, ara el virus està arribant, de nou, a la població vulnerable. «En el dia d’avui tenim 1.087 residents de geriàtrics confirmats per coronavirus. El 12% de les residències de Catalunya tenen algun contagi. A les ucis, ja hi ha 133 persones que provenen de les residències», ha dit el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

«Ara mateix tenim unes taxes d’infecció altíssimes. És una situació insostenible», ha insistit Mendioroz. Ni ell ni Ramentol han volgut mullar-se sobre les mesures que ha d’adoptar la Conselleria de Salut per controlar la pandèmia, però sobre la taula hi ha un confinament de 15 dies (amb excepcions sobre les escoles i serveis essencials), un de caps de setmana o un de perimetral (aquest últim ha sigut adoptat, per exemple, a Euskadi). No obstant, segons ha dit la consellera Alba Vergés, el Procicat (format pels departaments de Salut i Interior) no prendrà cap decisió sobre el tema fins divendres. «Estem treballant en moltes mesures. Prefereixo no especular i dir les coses quan ja estiguin treballades i definides», ha assenyalat en una entrevista a la cadena SER.

De moment i d’acord amb les dades, el Govern no aixecarà restriccions ja vigents, com el tancament dels bars i restaurants, segons ha indicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó. «Tenim sobre la taula totes les mesures que es puguin prendre. Probablement, veient com evolucionen les dades, no seran mesures de relaxament», ha remarcat en roda de premsa posterior al Consell Executiu.

El Govern defensa que «no és l’hora de desescalar, sinó de posar més mesures»

«No tenim cap raó per fer marxa enrere a les restriccions. No és l’hora de començar a desescalar, sinó de posar més mesures», ha dit, per la seva banda, Ramentol, que, a més, ha assegurat que les «dades preliminars» indiquen que aquestes restriccions amb les quals Catalunya ja porta 11 dies estan «tenint un efecte», una «aparent desacceleració del creixement de la pandèmia». «Són dades inicials. El seu efecte ple no el podrem veure fins d’aquí 14 dies. Però no en tenim prou [amb aquestes mesures]», ha precisat.

A més, Ramentol ha alertat que el compliment de les quarantenes és una de les «assignatures a millorar» a Catalunya. «Aproximadament un 40% de les persones no segueixen la totalitat de la quarantena», ha alertat.

«El confinament: com més aviat, millor»

Per a Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el confinament de Catalunya és pràcticament irremeiable. «Tindrem un altre confinament i, com més aviat, millor. Haurà de ser total, tot i que no sigui llarg, perquè és una cosa molt costosa, però que duri dues o tres setmanes per recuperar el control de l’epidèmia», explica aquest diari.

Els experts sanitaris advoquen perquè els bars i restaurants continuïn tancats un temps

Notícies relacionades

Segons López Codina, a Europa hi ha ara mateix diversos països que es troben en pitjor situació que Espanya (com França, Bèlgica o Itàlia), que està en la meitat de la taula dels més colpejats pel virus. «Vam ser els primers a patir el primer cop [d’aquesta segona onada] i per això vam prendre abans altres mesures». Segons l’opinió d’aquest investigador, mesures com el toc de queda «segur que serveixen per reduir els contagis», però es desconeix si són «suficients per obtenir una transcendència epidemiològica». «Els bars i restaurants sí que haurien de seguir tancats un temps», diu.

Per què el virus ha tornat a desbocar-se tant és una cosa que s’ignora. «Haurà de passar temps per entendre el que ha passat. La hipòtesi és que, a tot Europa, hem tingut un creixement lent associat a l’hivern. Aquest creixement ha anat augmentant la incidència i, en algun moment, s’ha perdut la capacitat de seguiment dels casos», explica López Codina.