disparitat de criteris

Ayuso: «La Comunitat de Madrid decidirà entre avui i demà si es tanca»

Ciutadans considera «essencial» la mobilitat per fer baixar la corba de contagis i arribar a Nadal

La presidenta regional insta el vicepresident Aguado que limiti aquests debats al si del Consell de Govern

undefined54927174 getafe 14 09 2020  pol tica  debate del estado de la comunid201001225659

undefined54927174 getafe 14 09 2020 pol tica debate del estado de la comunid201001225659

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El vicepresident madrileny, Ignacio Aguado (Cs), ha assegurat aquest dimarts que proposarà demà a la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, el tancament perimetral de la regió davant el pont de Tots Sants, ja que ha considerat essencial restringir la mobilitat per fer baixar la corba de contagis i arribar al Nadal «amb esperança i expectatives». Així ho ha afirmat Aguado en una entrevista amb Telecinco, on ha assenyalat que el decret de l’estat d’alarma és necessari, però veu «excessiu» que es prolongui fins al 9 de maig com proposa el Govern.

Davant aquesta petició d’Aguado, la presidenta Díaz Ayuso es va afanyar a convidar-lo a tenir aquest tipus de debats al si del Consell de Govern. «Estem parlant de llibertats fonamentals» i causen «danys econòmics», va avisar la presidenta del PP.

«Cal ser molt sensibles a l’hora de prendre decisions», diu Ayuso, per després remetre’s als tècnics de la Comunitat de Madrid. A més, la presidenta insisteix que  aquest debat es mantindrà entre avui i demà, «decidirem al llarg d’avui i de matí», amb els presidents d’autonomies limítrofs.

32 àrees de salut

De moment, la Comunitat de Madrid ha tancat perimetralment des d’aquest dilluns 32 zones bàsiques de salut de 12 municipis de la regió en les quals la incidència acumulada supera els 500 casos per cada 100.000 habitants, unes limitacions a la mobilitat que es mantindran durant 14 dies.

Aguado ha explicat que plantejarà a Ayuso en la reunió de demà del Consell de Govern que no pugui sortir i entrar de la Comunitat de Madrid perquè no hi hagi «moviment» en els pròxims ponts previstos per a aquest mes de novembre a la regió: el de Tots Sants i el de la festivitat de l’Almudena, el 9 de novembre. «S’ha de fer el possible per evitar el confinament total», ha remarcat Aguado, que ha apuntat que «l’última paraula» per prendre aquesta decisió la té la presidenta madrilenya. 

Firma d’un decret per adequar les mesures

D’altra banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha firmat aquest dilluns un Decret per adequar les mesures posades en marxa pel Govern regional, com les zones bàsiques de salut (ZBS) amb limitacions per la Covid-19, a les establertes al Reial Decret 926/2020, del 25 d’octubre, del Consell de Ministres, pel qual es declara l’estat d’alarma per contenir la propagació d’infeccions causades pel coronavirus.

Segons ha explicat l’Executiu regional en un comunicat, el Decret 29/2020, de 26 d’octubre, de la presidenta de la Comunitat, que ha sigut publicat avui al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM) per a la seva immediata entrada en vigor, recull les mesures que fan referència a les restriccions de mobilitat en horari nocturn, a les de moviment a les zones bàsiques de salut o a la limitació de participació en grups de persones per realitzar activitats socials o familiars, tant en llocs públics com privats. Així mateix, es fixa que les mesures adoptades prèviament per la Conselleria de Sanitat continuaran vigents a la regió.

Notícies relacionades

En el nou text, es recull que les hores de començament i d’acabament de la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn que estipula l’estat d’alarma queden fixades a la Comunitat de Madrid des de la mitjanit fins a les 6 hores.

Alhora, es manté l’estratègia de les zones bàsiques amb restriccions i s’estableix la restricció d’entrada i sortida en el perímetre del municipi o zona afectada tret d’en situacions concretes: per motius laborals, mèdics, accessos a centres educatius, tornar a la zona residencial; assistència a persones grans, menors o dependents; accés a entitats bancàries o d’assegurances, legals o administratives; acudir a exàmens o qualsevol altra necessitat prioritària, urgent o de força major.