DRÀSTIQUES MESURES CONTRA LA PANDÈMIA

Navarra tanca fronteres i demana a la gent que no surti de casa

La comunitat foral afronta 15 dies crucials en la seva lluita contra el coronavirus, desbocat amb més de mil casos per 100.000 habitants

undefined55531643 terraza cerrada y vac a el d a en el que han entrado en vigo201022155342

undefined55531643 terraza cerrada y vac a el d a en el que han entrado en vigo201022155342 / Eduardo Sanz

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

«Ja només falta que ‘nos quiten lo bailado’». Pamplona és paradís del ‘poteo’. Prendre ‘potes’ –vins, canyes o el que sigui– és una religió a tot Navarra. Com a Euskadi. A qualsevol hora, ja siguis jove o madur, si ets un autèntic navarrès o basc t’ajuntes amb la teva quadrilla i et recorres la teva ciutat o el teu poble de bar en bar. S’ha acabat. El Govern foral ha decidit realitzar un tallafoc en l’hostaleria i a les carreteres per combatre un coronavirus que està desbocat: més de mil casos per 100.000 habitants. Dimecres es va registrar un rècord de nous contagis (586). El nombre de persones ingressades als hospitals per Covid-19 és de 314 i el de morts des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 664 (vuit d’ells, en les últimes hores).

Amb dues universitats i una arrelada cultura de les societats gastronòmiques, Navarra es tanca durant 14 dies, una decisió política avalada pels jutges. Si no hi ha causa de força major (motiu mèdic, laboral, estudiantil o cura d’una persona dependent) ningú no pot entrar ni sortir de la comunitat des de la mitjanit de dimecres. El tancament perimetral implica que ni tan sols es pot creuar a les autonomies veïnes, Euskadi, la Rioja (que també té tancament perimetral) i Aragó (amb les seves tres capitals blindades). La frontera amb França sí que es manté oberta a l’ésser pas internacional. Els restaurants, els bars i les cafeteries tanquen i només podran servir menjar a domicili. I fins a les 21.00 hores, a tot estirar. Les societats gastronòmiques (locals amb cuina gran per celebrar dinars i sopars de les quadrilles) van tancar al setembre i així continuaran.

Ciclisme sense canyes

Els propietaris dels bars i restaurants protesten als carrers lluint pancartes com «Ja només falta que ‘nos quiten lo bailado’» i «El ciclisme està bé, però la canya després al bar és un altre rotllo». La manifestació es produeix al mateix carrer pel qual passa la Vuelta ciclista a Espanya. El Govern foral considera que els bars i els restaurants són un dels focus de l’epidèmia: espais on et veus amb els teus amics i on no se solen respectar les mesures bàsiques de protecció (mascareta i distància). Sis de cada deu nous contagis es produeixen als domicilis o en reunions d’amics, segons l’últim informe de l’Institut de Salut Pública de Navarra.

El tancament de la comunitat foral no només és de bars i carreteres. Al carrer no et pots reunir amb més de sis persones. I a casa, es recomana estar (no és una obligació) sol amb les persones amb qui convius. Si el dia de Tots els Sants vols anar acompanyat al cementiri, ho hauràs de fer en grups de quatre com a màxim i sense abraçades ni petons. I si vas al cine (on l’aforament serà del 30% com a màxim i es prohibeix menjar fins i tot crispetes), més val acudir-hi aviat perquè a les nou de la nit el setè art tanca, com tot.

Quedar-se a casa

La intenció de l’equip de María Chivite és que a partir de les nou de la nit no hi hagi ningú al carrer. El tancament total de Navarra és una mesura «dura però imprescindible». En el passat pont del Pilar, la presidenta va demanar als veïns que s’autoconfinessin. Però la petició va caure en sac foradat o no va ser suficient. Toca passar a la següent casella. El Govern foral insisteix que quedar-se a casa és l’estratègia anti-Covid més efectiva.

Una cafeteria recorda als seus clients que les comandes només són per emportar-se-les a casa / Eduardo Sanz Europa Press

«¿Què farem? ¿Demanar al bar un cafè perquè ens el portin a casa i que estigui fred quan arribi? Doncs, no», es queixa una paisana. «No ens deixen ni prendre un cafè al carrer 10 minuts. ¡Òndia!», es lamenta una altra. No només els parroquians, també els treballadors de comerços com merceries o sabateries del centre de Pamplona tremolen davant la possibilitat que els carrers –i les seves botigues– es quedin deserts.

Notícies relacionades

Els propietaris d’hotels tremolen igualment. El tancament perimetral veta el turisme i la impossibilitat de reunir-se amb més de sis persones impedeix les celebracions privades. L’associació d’hotels de Pamplona ha emès un comunicat en el qual qualifiquen de cop les mesures i remarquen l’«horitzó devastador» que els espera. Alguns, com el mític i vetust La Perla –ubicat a la cèntrica plaça del Castillo– s’havia reinventat fa poc. Els balcons de les seves habitacions, aquelles en les quals han dormit Hemingway i Woody Allen, s’havien convertit en terrasses verticals per a ‘potear’ i picar alguna cosa en temps de coronavirus.

Futbol, sí; waterpolo, no

A la Navarra tancada sí que hi haurà futbol. El partit entre l’Osasuna i l’Athletic de Bilbao –dos equips que són una altra religió per als navarresos i bascos– se celebrarà aquest dissabte a les 18.30 hores sense públic. Futbol, sí; waterpolo, no. El Club Waterpolo Navarra és professional i competeix en l’elit esportiva, però no té piscina pròpia per als seus entrenaments. Utilitza una instal·lació privada, que li obre les seves portes a partir de les nou de la nit, l’hora prohibida a la nova Navarra tancada. Sense poder entrenar, el president del club, Fernando Munárriz, creu que el millor és abandonar el barco, abandonar la competició. «Si no podem entrenar, semblarem l’exèrcit de Pancho Vila».