NOVES MESURES

El Govern i les autonomies aproven el pla d'alertes contra la pandèmia sense cap vot en contra

Només Madrid i el País Basc s'abstenen a l'espera de la introducció de les seves observacions

Els bars hauran de tancar a les 23 i no es podrà menjar en els espais públics a partir del nivell 1

bar-barcelona

bar-barcelona

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell Interterritorial de Salut ha aprovat aquest dijous el pla d’alertes de la pandèmia gairebé per unanimitat. Només han plantejat la seva abstenció la Comunitat de Madrid i el País Basc, pendents, que s’introdueixin en la nova estratègia algunes de les seves observacions. El marc d’actuació conté indicadors i limitacions comunes a tot Espanya. Es busca acabar així amb la disparitat d’actuacions i homogeneïtzar la resposta seguint les recomanacions dels metges i epidemiòlegs i les peticions d’algunes autonomies.

El pla inclou sis llindars que mesuren el nivell dels contagis i dos més que fixen la situació hospitalària. I, en funció d’aquests, marca quatre nivells de risc: baix, mitjà, alt i extrem, amb mesures per a cada un.

Amb el nivell actual d’incidència, sis comunitats estan situades en el nivell d’alerta 4 o risc extrem (Aragó, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Navarra i la Rioja), quatre en alerta 3 o risc alt (Andalusia, Astúries, Múrcia i País Basc); sis en alerta 2 o risc mitjà (Castella-la Manxa, Balears, Canàries, Cantàbria, País Valencià i Extremadura), i tan sols Galícia estaria en el mínim nivell (alerta 1 o risc baix).

El portaveu tècnic governamental per a la pandèmia, Fernando Simón, va precisar després de la reunió que el document «no endureix les mesures actuals, però que tampoc les suavitza». «Les homogeneïtza oferint a les autonomies una ampli ventall d’opcions», va afegir.

També va destacar que el conjunt d’indicadors estan pensats per aplicar-se en àmbits terrritoriales més petits que les comunitats autònomes, especialment en els municipis.   

El nou marc mira d’introduir homogeneïtat en les actuacions però possibilita que les comunitats adoptin mesures més rigoroses. De fet, seran els governs autonòmics els que decidiran quan i quines mesures apliquen, si bé abans han d’informar el Ministeri de Sanitat. 

Els restaurants

En el cas del risc alt i extrem, el pla preveu que l’autoritat sanitària valori el tancament de l’interior dels bars o en redueixi l’aforament al màxim, permetent el menjar a domicili. A les terrasses es permeten aforaments del 75% en grups com a màxim de sis persones, si bé limitant l’admissió de clients a les 22 hores i el tancament a les 23 hores, tal com s’ha aplicat en els municipis de la Comunitat de Madrid afectats per l’estat d’alarma. A més, a l’interior dels gimnasos, zones esportives i piscines cobertes, l’aforament màxim serà del 30%.

A més, a partir del nivell 1 es prohibeix menjar i beure en espais púbics «quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat i fora del grup de convivència estable». Això implica vetar els pícnics amb amics o familiars.

Els centres educatius

La guia [aquí en PDF] preveu que els centres educatius es mantinguin oberts inclòs en el risc extrem, assegurant els serveis de menjador. Als cines, biblioteques i espais culturals, en els nivells 3 i 4, l’aforament serà d’un màxim del 50% i no es podrà beure ni menjar durant l’espectacle. 

Notícies relacionades

Finalment, en els nivells 3 i 4 es recomana anar al lloc de treball de manera excepcional, fomentant el teletreball. Els transports públics han d’augmentar la freqüència d’horaris «al màxim». Si bé, el pla no contempla la intenció inicial del Ministeri de Sanitat de restringir l’aforament al 30%. 

I en el llindar del risc alt i extrem els comerços han de reduir els seus aforaments al 30% i tancar a les 22 hores. A més, les reunions es restringeixen a un màxim de sis persones i es recomana limitar els contactes socials.