Baix Maestrat

El tancament de bars i restaurants a Catalunya omple Vinaròs, Peníscola i Benicarló

El cap de setmana vinent es podria repetir la massiva arribada de catalans per dinar o fer un tomb

El País Valencià i Aragó veuen com augmenten les seves reserves

catalanes car 1200

catalanes car 1200

3
Es llegeix en minuts
J. Flores / M. J. Sánchez

L’entrada en vigor dijous passat a la nit del tancament de bars i restaurants a Catalunya durant dues setmanes ha omplert aquest cap de setmana les terrasses del Baix Maestrat. En concret, els efectes d’aquesta restricció s’han notat a Vinaròs, Peníscola i Benicarló.

La capital de comarca, primera ciutat al nord del País Valencià, ha acollit aquest cap de setmana nombrosos catalans que han visitat Vinaròs per fer un cafè, dinar, sopar o, simplement, fer un tomb. Dissabte a la tarda, el passeig marítim era ple de gent passejant i resultava difícil trobar una taula lliure.

Molts hi van arribar procedents de llocs propers, com ara Alcanar, Ulldecona, la Sénia i Sant Carles de la Ràpita. També van arribar de més lluny, com va confirmar Juan José, el propietari d’un negoci de la façana marítima: «Vaig parlar no només amb catalans de municipis veïns, també hi havia de llocs com Vilanova i la Geltrú. Una parella d’allà va venir aquí a celebrar el dinar del seu aniversari de bodes i també va venir gent  des de Barcelona i Tarragona».

Un dels orígens més destacats és les Cases d’Alcanar, a tan sols 12 quilòmetres de Vinaròs. Van ser nombroses les persones que van agafar el cotxe encara que fos només per fer un cafè. És el cas d’Eva M., que explica: «Dissabte treballava i tinc el costum de fer un cafè amb llet abans en un bar. Com que aquí eren tancats, vaig optar per llevar-me abans i anar a fer-lo a Vinaròs i tornar». La Carme també va anar ahir a dinar amb la seva parella a un restaurant de Vinaròs: «Si puc anar a treballar, també tinc dret a sortir una mica». I va afegir: «Potser el cap de setmana vinent repetiré”. Com ella, han estat molts els catalans del Montsià i les Terres de l’Ebre que van escollir Vinaròs com a destí.

A Peníscola i Benicarló també es va registrar un increment notable de visitants catalans. Francisco Ribera, director de Gran Hotel Peníscola i president d’Agretur (Agrupació d’Empresaris Turístics) va comentar: «Divendres vaig parlar amb restauradors i em van confirmar l’augment de reserves de gent de Catalunya, sobretot de la província de Tarragona. També n’hi va haver alguns que venien a passar el dia aprofitant que tant aquí com a Benicarló se celebren jornades gastronòmiques marineres». «A nosaltres –va afegir Ribera– molts representants comercials de proveïdors catalans ens han trucat per interessar-se per on poder dinar entre setmana».

Per la seva banda, Iván Alemán, president de Restauració Benicarló, va assegurar que «s’ha percebut més afluència de catalans, però tampoc en excés –respecte a Peníscola i Vinaròs–», i va aprofitar per mostrar la seva solidaritat amb els hotelers «de l’altra part del Sénia»: «No s’entén que tanquin bars i restaurants i la gent no estigui confinada, no sé si és una arma de doble tall», va dir.

«Es van atabalar i van venir aquí»

Notícies relacionades

Els germans Vicent i Hugo González Simó regenten el restaurant Puerto Mar de Peníscola i han constatat que, aquest cap de setmana, hi ha hagut més afluència de clients catalans: «Divendres va ser el dia que més es va notar i la majoria procedien de localitats properes, com Alcanar. Precisament, d’aquest municipi eren dues noies que ens van comentar que no havien fet plans previs de desplaçar-se fins a Peníscola, però que al sortir a sopar per la seva localitat i veure els bars i restaurants tancats es van atabalar i van decidir agafar el cotxe i venir». «Dissabte també va venir gent de Catalunya i ahir una mica menys, però intuïm que serà a partir d’ara i, sobretot, els pròxims caps de setmana quan es noti més l’augment de gent que ve d’aquesta zona; ara és tot massa recent i alguns no s’hauran plantejat sortir», van explicar.

A més del País Valencià, Aragó ha estat una altra de les zones que ha vist com s’incrementaven les reserves.