Aplidin: ¿què és el nou fàrmac contra la Covid i com funciona?

L'empresa Pharmamar, que comercialitza l'antitumoral, anuncia que el medicament demostra «una notable reducció de càrrega viral» de coronavirus en els pacients entre els dies 4 i 7 posteriors a l'inici del tractament

zentauroepp55493549 soc201019170325

zentauroepp55493549 soc201019170325 / Kiko Huesca

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de comprovar els «resultats positius» del fàrmac Aplidin en pacients adults amb Covid-19 que necessiten hospitalització, ara l’objectiu principal de Pharmamar és sol·licitar a les agències reguladores el permís necessari per posar en marxa un assaig en fase 3 «al més aviat possible», segons ha anunciat José Jimeno, director clínic de la biotecnològica.

Per a això, en les pròximes setmanes, Pharmamar discutirà «d’una manera lineal, honesta, ètica i directa» amb les agències reguladores, com l’Agència Espanyola del Medicament i la FDA nord-americana, perquè s’aprovi un assaig amb més pacients que permeti comparar els resultats del fàrmac amb els tractaments actuals contra el coronavirus, principalment corticoides.

Divendres passat, la biotecnològica Pharmamar va anunciar que els seus assajos clínics amb Aplidin (plitidepsina) havien aconseguit resultats positius en «seguretat i eficàcia» al demostrar «una notable reducció de càrrega viral» en els pacients entre els dies 4 i 7 posteriors a l’inici del tractament amb Aplidin, un fàrmac antitumoral.

L’assaig s’ha portat a terme a 13 hospitals de la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i Catalunya, «tres de les comunitats més afectades per la Covid» i, segons Vicente Estrada, internista de l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid, tot i que es tracta de «dades preliminars», els resultats de l’estudi són «molt prometedors».

Per la seva banda, el pneumòleg de l’Hospital de La Princesa de Madrid Pedro Landete ha explicat que la Covid cursa en dues fases «molt clares», una inicial de replicació, que té lloc en els primers deu dies, i una de posterior que genera una resposta inflamatòria de l’organisme, i en aquest context, l’Aplidin és capaç de «frenar i inhibir aquesta replicació».

Notícies relacionades

Els dos investigadors han assegurat que, si s’utilitza aquest fàrmac en l’inici de la malaltia, la replicació viral dels pacients cau «de manera dràstica» i ho fa, a més, amb pocs efectes secundaris, principalment nàusees i vòmits.

No obstant, encara no es té constància de la capacitat del fàrmac per evitar complicacions a llarg termini provocades pel coronavirus. Això sí, els investigadors confien que l’Aplidin podria tenir efectes positius i reduir o evitar complicacions posteriors.