NOVES RESTRICCIONS

L''últim sopar' omple de clients els restaurants

Molts establiments van promoure les reserves finals com a gran comiat mirant de donar sortida als seus estocs

Treballadors, empresaris i usuaris de la restauració i l'oci se sumen aquest divendres en una gran manifestació al centre de Barcelona

zentauroepp55435870 201016001447

zentauroepp55435870 201016001447

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Cap taula en cap restaurant català va poder rebre ahir a la nit 13 comensals, com en l’obra de Da Vinci. Però tot i que fossin un màxim de sis, cada un dels que van acudir ahir a acomiadar el seu restaurant preferit van viure el seu particular últim sopar, amb tants brindis (per temps millors) com a litúrgia. Tornava a flotar la incertesa sobre si el tancament concebut per a 15 dies es prorrogarà com ja va succeir amb el confinament durant mesos. I abans de reviure de nou la mona de barres, terrasses, vermuts, sopars romàntics, celebracions i altres parafernàlies al caliu de bars i restaurants, milers de catalans van triar una acomiadada in situ en tota regla.

L’últim sopar (sense apòstols) va estar a punt de ser el penúltim durant tota la jornada, davant la incertesa legal. Però l’hostaleria ja havia previst el seu propi enterrament abans de tenir el certificat de defunció temporal. Així que les xarxes socials es van convertir en el millor vehicle per dir adeus i animar els fidels a afegir-se a la taula. Amb totes les mesures sanitàries a punt.

«Nois, és l’última nit per anar a restaurants i bars a Barcelona. Chico i Palique a Mandri i Quillo a Rec Comtal ofereixen un comiat amb rumba en viu durant el sopar [...]. Reserveu, que ho passarem súper bé», anunciaven els propietaris. La clientela no va dubtar i va omplir les taules (amb l’aforament restringit) ràpidament. «La resposta ha sigut molt bona, la gent té ganes d’acomiadar-se i de donar-nos suport» explicaven a aquest diari.

Esgotant les reserves

En restaurants exitosos, com els japobrasilers Ikibana, el telèfon no va donar treva per canviar reserves del cap de setmana a la nit de dijous esgotant l’últim cartutx o demanant taula per a divendres «per si de cas». Aquests establiments, com molts altres, optaran pel ‘take away’ (per emportar) o el ‘delivery’ (servei a domicili) a partir d’avui mateix des del seu local del Paral·lel.

En alguns casos, els establiments volien abaixar la persiana amb el cap ben alt i el cartell de complet per liquidar estocs davant les pèrdues econòmiques que suposa quedar-se amb la nevera plena de productes que caduquen. «És inconcebible que ens tanquin de la nit al dia. Penso obrir divendres per poder treure tot el marisc que no podia deixar de comprar perquè ve de Galícia i no sabíem si ens tancarien ni en quin moment», es lamentava Bernardo Orge, al capdavant de la Cervecería Brasería Gallega, al carrer de Casanovas. «Al març vaig regalar percebes a tothom i jo en vaig menjar durant una setmana. Ara no puc fer el mateix», explicava en referència als sis quilos de cloïsses, escopinyes, navalles, un parell de grans turbots i altres exemplars al refrigerador. 

Notícies relacionades

La mateixa situació es repetia sobretot en restaurants grans que ja s’havien aprovisionat per al cap de setmana. Els afectats afrontaven el tancament amb la certesa que alguns no podran ressuscitar.

El sector prendrà aquest matí el centre de Barcelona amb una gran mobilització que alinearà treballadors, empresaris i usuaris, amb participació tant dels gremis de restauració catalans com les patronals de l’oci i del comerç.