La visió del consistori

Colau matisa Collboni i defensa el tancament de la restauració

L'alcaldessa afirma que el Govern hauria d'anunciar mesures immediates de recolzament al sector

El primer tinent d'alcalde considera exagerat clausurar bars i restaurants 15 dies

undefined54942196 la consellera de salut  alba verg s  i l alcaldessa de barce200915192427

undefined54942196 la consellera de salut alba verg s i l alcaldessa de barce200915192427 / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha comparegut aquest dimecres per comentar la decisió del Govern català de tancar restaurants i bars durant almenys dues setmanes. Colau ha afirmat que la salut «és el primer» i ha assegurat que l’ajuntament «col·laborarà sempre» amb l’Executiu català des de la seva «lleialtat institucional».

Colau ha presentat una esmena parcial a l’anunci de la Generalitat; considera que mentre es dictava el tancament de la restauració s’hauria d’haver informat de mesures de recolzament econòmic a aquest sector: «Demanem que les mesures econòmiques es concretin al més aviat possible. Que els ajuts siguin ràpids i suficients». 

L’alcaldessa matisava així la posició de Jaume Collboni, que havia criticat l’anunci del Govern. Un desajust que ella ha explicat d’aquesta manera: «Comparteixo amb ell la preocupació dels sectors econòmics. El primer tinent interactua amb els actes econòmics i sap que ho estan passant malament; entenc la seva empatia. També és cert que ens hem de preocupar per la salut dels ciutadans. S’havien de prendre mesures i això no ho discuteix ningú», ha declarat abans d’instar a «evitar polèmiques des de la prudència».

Per buscar un punt mitjà, la regidora ha insistit diverses vegades que la Generalitat ha d’actuar ràpidament per rebaixar els «lloguers abusius» que paguen molts bars i restaurants.

Abans que intervingués Colau, el primer tinent d’alcalde ha qualificat de «desproporcionat» el possible tancament de bars i restaurants durant 15 dies proposat per frenar els contagis de coronavirus.

En una entrevista a la SER Cataluna, Collboni ha assegurat que no entén la decisió i la veu «precipitada». També ha dit que hi ha un ventall més ampli de mesures per aplicar, com per exemple la modificació d’horaris i aforaments dels establiments. «Amb la informació que tenim és una decisió desproporcionada, sobretot quan fa només una setmana la mateixa Generalitat es plantejava reobrir les discoteques», ha criticat.

Mobilitat i teletreball

Collboni també ha lamentat que l’Ajuntament de Barcelona no hagi rebut cap comunicació formal del Govern per exposar la proposta, sinó que se’n van assabentar a través dels mitjans de comunicació.

En aquest sentit, ha explicat que la informació que tenien apuntava cap a una restricció de la mobilitat i un percentatge de teletreball més elevat, mesures que ha considerat «raonables».

Notícies relacionades

El primer tinent a l’alcaldia ha assegurat que entén «la frustració i enuig» del sector i ha posat sobre la taula la possibilitat que la proposta sigui un globus sonda del Govern per veure la possible acceptació de la mesura.

Collboni també ha criticat que a Catalunya no s’estigui utilitzant una aplicació mòbil de Radar Covid per detectar contactes de positius i ha recordat que és l’única comunitat autònoma d’Espanya que no la utilitza. «Algú ha decidit que hi ha d’haver-hi una ‘app’ catalana», ha dit.